A határon túli magyarság megmaradása a közösség erején múlik

A határon túli magyar közösségek megmaradása azon áll vagy bukik, hogy az individualista teljesítmény elérése vagy az összetartozás érzése lesz-e az erősebb – jelentette ki Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár egy szombati konferencia megnyitóján. Hangsúlyozta: a jövőben az órákra való felkészülésben, a tanításban, a naprakész tudás érdekében végzett kutatómunkában egyetlen vezérelv fogja a szavakat és a tetteket irányítani: az igazság.

Az államtitkár a Kárpát-medencei irodalom és történelem szakos tanárok konferenciájának megnyitóján kiemelte: maradandó szellemi teljesítményt nemcsak írók, művészek nyújthatnak, hanem tanárok is, az ő teljesítményük a diákjaikban él tovább. Különösen igaz ez a határon túl, ahol a magyar irodalom és történelem tanárok végvári kapitányokként vívnak harcokat az utolsó emberig.  

Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy Magyarországon már nem kell letagadni az alapvető igazságokat, „de ne higgyük, hogy nem forognak ma is féligazságok közszájon és a médiában”.

A 20. század abszurd történelmének korcs kinövései nem tűntek el, csak indulatokat fűtő politikai hőmérséklet kell, hogy a televényből újabb és újabb hajtások nőjenek, és fenyegessék kipárolgásukkal a közös levegőt – fogalmazott a kereszténydemokrata oktatási szakpolitikus.  

A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Rákóczi Szövetség és Eger városa rendezte meg a Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév részeként.  

Habis László (Fidesz-KDNP) egri polgármester elmondta: a Gárdonyi-emlékév példás összefogásra épülő lüktető, eleven kezdeményezés, amely a legkisebbektől a szépkorúakig mindenkit igyekezett megszólítani.  

Olyan emlékévünk van, amely maradandó nyomot hagy, és Egerre irányította az ország figyelmét – tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!