A határozat a szétszakított nemzetrészek egymásra találását segítené

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök- helyettes, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke kezdeményezi, hogy erősítse meg az Országgyűlés: Kárpát-medencei kulturális örökségünk nemzetünk múltjának és jelenének pótolhatatlan és egyedi forrása, valamint az európai és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője.

A határozat a szétszakított nemzetrészek egymásra találását segítené

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke kezdeményezi, hogy erősítse meg az Országgyűlés: Kárpát-medencei kulturális örökségünk nemzetünk múltjának és jelenének pótolhatatlan és egyedi forrása, valamint az európai és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője.

A nemzeti örökségről szóló határozati javaslat elfogadásával a Tisztelt Ház rögzítené, „határozottan támogatja a magyar–magyar örökségi turizmust annak érdekében, hogy a XX. században a történelem viharai által szétszakított nemzetrészek ismét egymásra találjanak”, és elkötelezné magát amellett, hogy a Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökséget az utódok, valamint az emberiség számára megőrzi és továbbadja.

„A Kárpát-medence magyar kulturális öröksége nemzeti önazonosságunk alapvető hordozója, s egyúttal nemzeti közösségünk hozzájárulása Európa és a világ kultúrkincséhez” – olvasható az indoklásban, amely kitér arra is, hogy a határozati javaslatot várhatóan 2012 áprilisában, a műemléki világnap hónapjában és a magyar állami örökségvédelem intézményes működésének 140. évfordulóján fogadják el a képviselők.

Az indítvány szövege hivatkozik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló 2010. évi törvény és a január elseje óta hatályos Alaptörvény egyes, nemzetpolitikát érintő passzusaira is, és kifejezi azt a meggyőződést, hogy „a kulturális sokszínűség eszményét az egyesülő Európában több ezer éves közös múltunkra és hagyományaikra alapozva lehet megtölteni konkrét tartalommal”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!