Hatszáz milliárd forint többletjövedelem maradt a családoknál

Az egykulcsos személyi jövedelemadó is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság 2010 óta 10 százalékkal növekedett, ezen belül a tavalyi bővülés 3,6 százalékos volt – jelentette ki Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón. Rámutatott: az egykulcsos szja és a családi kedvezménynek köszönhetően tavaly 600 milliárd forint többletjövedelem maradt a családoknál, idén várhatóan az összeg 660 milliárd forintra növekszik.

Azzal, hogy jövőre 16-ról 15 százalékra csökken az szja kulcsa, további 120 milliárd forintot spórolnak meg a magánszemélyek – mondta el a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti progresszív jövedelemadó indokolatlanul visszafogta a többletteljesítményt, és felidézte, miután volt egy adómentes jövedelemsáv is, sokan ehhez igazították az adózásukat, ez pedig adóelkerüléshez vezetett. Ennek is gátat szabott az egykulcsos szja – szögezte le Pankucsi Zoltán. Megjegyezte, hogy az adózóknak - az egykulcsos rendszerben - megéri a valós jövedelmük alapján fizetni a jövedelemadót.

Az egykulcsos adó a gazdaság növekedése mellett ösztönözte a legális munkavállalást és pozitívan hatott a demográfiai folyamatokra is. Megemlítette, hogy több százezer családnak - a családi kedvezmény miatt - nem kell jövedelemadót fizetnie. Ugyanakkora bruttó bérnek kisebb az adóterhelése az egykulcsos rendszerben, ez előnyös a munkaadóknak is.

A jövőre 1 százalékponttal csökkenő szja 4 millió embert érint. Például egy átlagjövedelemmel rendelkező, kétkeresős, de gyermek nélküli háztartásban 56 ezer forinttal marad több jövedelem ennek köszönhetően – jegyezte meg Pankucsi Zoltán. Kérdésre válaszolva kifejtette: a gazdasági növekedés az alapja az szja további csökkentésének, és megismételte, a kormányzati ciklus végére egyszámjegyű lehet a jövedelemadó.

Működik az adócsökkentések politikája

A Fidesz szerint működik az adócsökkentések politikája, amely több pénzt hagy a munkavállalóknál és biztosítja a gazdasági növekedést, ezért kitartanak mellette. A nagyobbik kormánypárt keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint céljuk, hogy a magyarok fizessék Európában a legalacsonyabb személyi jövedelemadót. Felhívták a figyelmet arra, hogy a baloldal kormányzása alatt a munkavállalók átlagosan 32 százalékos személyi jövedelemadót fizettek, de politikájuk nem működött: csökkentettek a fizetések, elszegényítették a családokat és tönkretették a gazdaságot.

A Fidesz ezzel szemben 2010 után az unió egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó-kulcsát vezette be, miközben a legtöbb ország adóemelésekbe kezdett, a reform pedig működik: a fizetések nőttek, többen dolgoznak és a tartós gazdasági növekedés már lehetővé teszi a további adócsökkentést is. Jelezték, hogy januártól 15 százalékra csökkentik a személyi jövedelemadót, ezzel 2011 és 2016 között összesen 2300 milliárd forintot hagynak a munkavállalóknál.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!