Hazánk jelentős erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás megállításáért

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működéséről és oktatási kérdésekről is szó esett napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Aradszki András kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a klímaváltozás kérdésében szólalt fel, és rámutatott, hogy az országok csak együtt teljesíthetik azt az ambiciózus vállalást, hogy 2050-re megszűnjön a klímát terhelő emberi tevékenység.

Napirend előtt

KDNP: Magyarország is jelentős erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás megállításáért



Aradszki András (KDNP) a Nemzetközi Energia Ügynökség évente megjelenő kiadványának pénteki magyarországi bemutatója kapcsán beszélt arról, hogy a 2015-ös kiadvány középpontjában a klímaváltozás áll. Szerinte globális problémáról van szó, és Magyarország jelentős erőfeszítéseket tesz ennek megállításáért. Ugyanakkor az országok csak együtt teljesíthetik azt az ambiciózus vállalást, hogy 2050-re megszűnjön a klímát terhelő emberi tevékenység – mutatott rá. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország jó úton halad a nemzetközi vállalások teljesítésében. A Magyarország számára meghatározó energiapolitikai igazodási pontok között említette az Európa 2020 stratégiát, a 2030-ig szóló uniós klíma- és energiapolitikai keretet, illetve az energiaunió politikai koncepcióját.

Fidesz: nem lehet a gyerekek mögé bújni

Németh Szilárd (Fidesz) azt javasolta, Harangozó Tamásnak, hogy vigye el „a véres bakancsot", valószínűleg hiányzik egy 2006-os verőlegényük lábáról. Elmondta, a miniszterelnök és a kormánypárt is hitet tettek amellett, hogy a népszavazást legerősebb legitimációs forrásnak tartják. A kormánypárti politikus a múlt hét hétfői oktatási demonstráció kapcsán beszélt arról is, hogy a felnőttek nem használhatják a eszközként a gyereket. Közölte, a politikának nincs helye az iskolában, a felnőttek nem bújhatnak a gyáván a gyerekek háta mögé konfliktusaikban. Soltész Miklós, az Emmi társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az oktatás területén megtett kormányzati intézkedéseket vette számban, például a pedagógusbéremelést, az iskolák felújítását, az ingyenes étkeztetés biztosítását. Szerinte ezeket az eredményeket akarják a baloldalon elvitatni.

Kérdések

Fidesz: milyen egészségügyi fejlesztések lesznek a következő években?


Vécsey László (Fidesz) azt kérdezte, hogy az erőforrás-minisztérium milyen egészségügyi fejlesztéseket tervez a 2014-2020-as európai uniós ciklusban. Megjegyezte, hogy az elmúlt években az egészségügyi intézmények 70 százalékában voltak felújítások. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, fejleszteni tervezik a gyermeksürgősségi ellátást, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ágazatot, és nővérszállókat is fel akarnak újítani. Közölte: az elkövetkező egy-két évben több mint százmilliárd forint fejlesztési forrást kívánnak felhasználni.

Fidesz: óvodákat zárnának be Szegeden

B. Nagy László (Fidesz) arról beszélt felszólalásában, hogy Szeged szocialista vezetése – a szülői tiltakozások ellenére - óvodákat zárna be, köztük olyat is, ahol folyamatos volt a túljelentkezés. Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: ez a lépés az óvodáskorúak jövőbeli lehetőségeit veszélyezteti.

Azonnali kérdések

Fidesz: milyen intézkedések várhatók a magyar emberek biztonságának megőrzésére?

Vas Imre azt kérdezte honvédelmi minisztertől, milyen további intézkedéseket tesz a kormány a magyar emberek biztonságának megóvása érdekében. Kitért a kormányfő pénteki rádióinterjújára, és többek között kiemelte: a magyar kormány továbbra is támogatja Macedóniát, amely komoly erőfeszítéseket tesz, hogy kontrollálja az Európát elárasztó migráns tömeget. A miniszterelnök szólt arról is, felkészültek arra is, hogy a magyar-román határszakaszon felépítsék a fizikai határzárat – emlékeztetett a fideszes képviselő, aki megjegyezte még, hogy a migrációval szembeni hazai védekezés teljes költségét, ami mostanra eléri az 85 milliárdot, gyakorlatilag teljes egészében Magyarország biztosította. Vargha Tamás államtitkár kiemelte: a kormány azzal céllal tett és tesz mindent, hogy a magyar polgárokat megvédje, szavatolja a családok és gyermekek biztonságát. Kijelentette: nem fogják engedni, hogy erőszakos cselekmények történjenek, a kormány felkészült a válság kezelésére. Felidézte a három részből álló védvonal felállítását amely szavai szerint jól működik. Megígérte, ha szükséges a megerősítése, megteszik, és fel vannak készülve a magyar-román határon is a biztonsági határzár kialakítására.
 
KDNP: milyen eszközökkel segíti a kormány a tejtermelőket?

Firtl Mátyás (KDNP) arról beszélt, hogy csökken a tej iránti kereslet, Kína és Oroszország vásárlásai elmaradtak a korábbitól és 2014-hez képest esett a nyerstej ára. Arról érdeklődött, milyen konkrét ágazati stratégiát tervez a kormány, és milyen eszközöket alkalmaz annak érdekében, hogy az ágazat hosszú távon nyereséges legyen. Nagy István, a földművelési tárca parlamenti államtitkára célként jelölte meg, hogy a források rendszerszerűen és ütemezetten érkezzenek a termelőkhöz. Idén 38 milliárd forint támogatás áll az ágazat rendelkezésére, amivel literenként 25 plusz 25 forinttal egészítik ki a termelői árat – fejtette ki, jelezve: a stratégia elkészítését az összes érdekelt fél bevonásával megkezdték.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!