Helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét

Azt a célt tűztük magunk elé, hogy helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét, és hathatós lépéseket teszünk a magyar vadászok vegzálásának megszüntetéséért – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kalocsán az Országos Vadásznapon. A politikus Történelmi jelentőségűnek értékelte a magyar vadászat szempontjából, hogy a kormány jóvoltából  hatvani Grassalkovich Kastélyban létrejöhet az Országos Vadászati Múzeum, amelyet gróf Széchenyi Zsigmondról méltó elnevezni.

Semjén Zsolt, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke utalt arra, hogy a társadalomban él a sztereotípia, amely a vadászatot az újgazdag puskás ember kedvtelésével azonosítja, azonban  egyes visszatetsző jelenségeket nem lehet a vadászati kultúrával azonosítani – jelentette ki.

Az OMVV elnöke beszélt az elmúlt háromnegyed év eredményeiről: a védegylet kezdeményezésére módosítják a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabályt, amely büntette a vadászfegyvereket reklámozó vadászboltokat és vadászújságokat valamint elérték, hogy megváltoztassák azt a jogszabályt is, ami tiltotta a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kések szállítását, mely alól a vadászok mentességet kaptak.

Komoly előrelépésnek nevezte a vadhús forgalmazásának engedélyezését a vadászatra jogosultak körében, valamint elérték a krotália- és a vadkísérőjegy árának jelentős csökkentését.

Az Országgyűlés őszi ülésszakán a büntető törvénykönyv módosításában az orvvadászat nevesítve lesz, akár szabadságvesztéssel is szankcionálva azt – mondta, hozzátéve, hogy ez régi óhaja volt a magyar vadásztársadalomnak.

Semjén Zsolt a tervezett változtatásokról is szólt, melynek értelmében a hivatásos vadászokat és az erdészeket hivatalos személynek kívánják elismertetni, valamint a lőfegyverekről szóló jogszabály módosítását kezdeményezik, ami érdemben csökkenti a korábbi értelmetlen bürokráciát.

A vadászat becsületének visszaszerzése szempontjából fontosnak nevezte, hogy ezután senki sem vadászhat az állami vadászvizsga letétele nélkül.

Elmondta, hogy megállapodást kötnek a Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanáccsal. Javasolta, hogy a 60. közgyűlést Csehország, Szlovákia és Magyarország közösen rendezze. Gesztusértékűnek nevezte azt, hogy meghívták a Szlovák Vadásznapokra Selmecbányára.

Történelmi jelentőségűnek értékelte a magyar vadászat szempontjából azt a kormányhatározatot, amely a hatvani Grassalkovich Kastélyban létrehozza az Országos Vadászati Múzeumot, amelyet gróf Széchenyi Zsigmondról méltó elnevezni.

Az Országos Vadásznapot az Érseki Palota kertjében rendezték, ahol Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke celebrálta a Szent Hubertus misét.

A mise után Mészáros Attila, a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség elnöke, az Országos Magyar Vadász Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg a 18. Országos Vadásznapot, melyet az érsekséggel és Kalocsa városával közösen rendeztek meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!