Hét helyszínen lesz a Segítő vásár

Folytatódik és újabb helyszínekkel bővül a szociális államtitkárság fogyatékossággal élő embereket támogató Segítő vásár programja. A Segítő vásárért, mint védett logóért azok a cégek pályázhatnak, amelyek az úgynevezett védett kategóriába tartoznak, fogyatékkal élőket foglalkoztatnak– mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyekért felelős államtitkára, sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár tájékoztatása szerint, egész éves reklámkampányt indítanak a közmédiában spotok formájában, továbbá hét helyszínen rendeznek majd vásárokat. A cél továbbra is a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek termékeinek piacra segítése.

Soltész Miklós elmondta: a Segítő vásárért, mint védett logóért azok a cégek pályázhatnak, amelyek az úgynevezett védett kategóriába tartoznak, fogyatékkal élőket foglalkoztatnak. Jelenleg 320 olyan cég működik Magyarországon, amelynél a munkavállalók több mint fele megváltozott munkaképességű. A védjegyre egy egyszerű űrlap kitöltésével pályázhatnak a munkáltatók, utána jogosultak lesznek arra, hogy termékeiken használják a Segítő vásár logót.

Fülöp Attila család- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár arról számolt be, hogy az államtitkárság háromféle módon támogatja a fogyatékkal munkát vállalókat, illetve az őket foglalkoztató cégeket.

A tavalyi jogszabályváltozások egységes rendszert hoztak létre, így mindenki számára azonos feltételeket biztosítanak az állami támogatások elnyerésére. Ezzel a támogatással 320 munkáltató élt, ezen cégeknél többségben vannak a megváltozott munkaképességű emberek, mintegy harmincezren.

Azoknak a vállalkozásoknak, ahol csak egy-két fogyatékkal élő embert foglalkoztatnak, bevezették a rehabilitációs kártyát, így igénybe vehetik az adókedvezményt - ismertette a helyettes államtitkár. Ezt a kedvezményi formát 16 ezer munkavállaló után vették igénybe a cégek, jellemzően kisvállalkozások éltek ezzel a lehetőséggel.

Fülöp Attila hozzátette, nyolcezer olyan fogyatékossággal élőnek nyújtott még támogatást az állam, akik olyan szociális intézményekben laknak amelyekben a munkavégzés egyben a terápia része.

A helyettes államtitkár összegzése szerint ezzel mintegy 55 ezer megváltozott munkaképességű embernek biztosítja az állam a támogatást, a jogszabályi változások következtében tízezerrel többnek, mint korábban.

Végh Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője arról számolt be, hogy ebben az évben hét városban lesz Segítő vásár. Júniusban Debrecenben, júliusban Balatonfüreden, augusztusban Miskolcon, de rendeznek ilyen vásárt a termékekből Pécsen, Békéscsabán és Győrben, karácsonykor pedig Budapesten is.

Soltész Miklós elmondta azt is, hogy a Segítő vásár kampányarca továbbra is Erőss Zsolt hegymászó marad. A Himaláján két napja eltűnt hegymászó többször személyes jelenlétével igazolta, hogy a fogyatékos emberek tudnak, és akarnak is küzdeni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!