Hétmilliárd az árvízi újjáépítésre

Kétszázhuszonöt pályázat vár miniszteri döntésre, 1.500-at viszont hiánypótlásra kellett visszaadni az árvízi vis maior keret igénybevételére beadott pályázatok közül – mondta a kormányszóvivő keddi tájékoztatóján. Nagy Anna közölte: a 3 milliárd 900 millió forintos vis maior keret mellett a kormány 3 milliárd 170 millió forintot biztosít 348 lakóingatlan újjáépítésére, ebből 1,8 milliárdot a Felsőzsolcán megsemmisült 201 lakóingatlanra szánnak. A Belügyminisztérium kedden két egyházi karitatív szervezettel, a Katolikus Karitásszal és a Baptista Szeretetszolgálattal írt alá együttműködési megállapodást az árvíz sújtotta területeken végzendő munka összehangolása érdekében.

A lakóingatlanok felújítására, újjáépítésére szolgáló pénz felhasználásához az érintett települési önkormányzatoknak helyi rendeleteket kell alkotniuk, majd pedig külön-külön szerződést kell kötniük minden egyes igénylővel. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a helyi önkormányzati vezetők nagyon gyors és precíz munkájára van szükség ahhoz, hogy az árvízi károk elhárítása minél zökkenőmentesebb legyen. Ehhez a kormány minden segítséget megad: Bakondi György miniszteri biztos levélben ismételten felhívta az önkormányzati vezetők figyelmét a szükséges információkra, 29 településen pedig referensek állnak napi kapcsolatban a helyiekkel, hogy segítsék őket a központi források igénylésében. Vannak települések, ahová már utalja a szaktárca a segítséget, és van, ahol most kötik az előszerződéseket az új lakóingatlanokra.

Nagy Anna elmondta azt is, hogy több tévé- és rádiócsatorna játssza majd az Összefogás dalát, a végén ismertetik a 1749-es adományvonal hívószámát, melynek segítségével hívásonként vagy sms-enként 200 forinttal lehet támogatni az árvízkárosultakat. A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kormány maga nem vesz részt az adományok szétosztásában, ezt közvetlenül a segélyszervezeteknek adja majd át. A jótékonysági akció telekommunikációs partnerei – a Magyar Telecom, a Telenor, a Vodafone, az Invitel és a UPC - teszik lehetővé a adományvonal működtetését, a médiapartnerek – az MTV, az RTL Klub, a Duna TV, a HírTV,  a Viva TV, illetve a Neo FM, a Juventus, a Petőfi Rádió és a Lánchíd Rádió – pedig gondoskodnak arról, hogy az Összefogás dala az adományvonal hívószámával együtt szerdától augusztus végéig naponta többször hallható és látható legyen.
 

+

Két egyházi karitatív szervezettel, a Katolikus Karitásszal és a Baptista Szeretetszolgálattal írt alá együttműködési megállapodást a Belügyminisztérium kedden Budapesten az árvíz sújtotta területeken végzendő munka összehangolása érdekében.

Pintér Sándor az eseményen elmondta: a szerződés lehetőséget ad arra, hogy a kárt szenvedettek gyorsabban, pontosabban jussanak azokhoz a közadományokhoz, amelyeket nekik ajánlottak fel, és gyorsabban, hatékonyabban sikerüljön újjáépíteni azokat a területeket, amelyeket az árvíz elmosott. A megállapodás szándéka továbbá az, hogy a karitatív szervezetek munkáját összehangolja, és az, hogy hatékony legyen az információáramlás a Belügyminisztérium és a jótékony szervezetek között. A két egyházi karitatív szervezet a szerződés értelmében részt vesz az árvíz miatt kitelepítettek ellátásában, a lakhatásuk biztosításában és ingóságaik pótlásában.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány lelkész-elnöke elégedettségének adott hangot, hogy gyakorlattá vált a kormányzat és a civil szervezetek együttműködése a katasztrófa sújtotta területeken élők megsegítésében. Megemlítette, hogy mintegy 100 millió forintnyi pénzadományt gyűjtöttek össze, és 300 milliós árukészlettel rendelkeznek.
    
Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök-elnöke örömét fejezte ki, hogy a kormány partnernek tekinti az egyházat. Kitért arra, hogy először 12 millió forint értékben gyorssegélyt, javarészt élelmiszert adtak az árvíz sújtotta területek lakóinak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett országos gyűjtésen pedig további 220 millió forintot adtak össze a hívek. Utalt arra, hogy szervezetük 2200 egyházközségben van jelen, több tízezer önkéntessel dolgozik, akik az emberek mellett állnak gondban és bajban.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a szerződés határozatlan idejű, s a szervezetek közötti koordinációt szolgálja. Megemlítette azt is, hogy a vis maior keretből 13 ütemben utaltak át a Belügyminisztériumból a rászoruló önkormányzatoknak. Ebből a pénzalapból lehet a középületek újjáépítésére, fejlesztésére is igényt benyújtani, az ehhez kapcsolódó felmérések augusztus 20-ig tartanak. Jelezte, hogy a tervek szerint a jövő hét elején az érintett biztosítótársaságok vezetőivel találkozik, hogy tisztázzák: milyen akadályai vannak a pénz kifizetésének ott, ahol eddig ez nem történt meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!