Hittel, kitartással, munkával az országot újjá lehet építeni

Probléma nélkül értek véget az augusztus 20-ai állami rendezvények – közölte a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság. A félórás tűzijátékot mintegy 300 ezren nézték végig aBudapesten. – Hittel, kitartással, munkával az országot újjá lehet építeni, fel lehet virágoztatni – mondta Kósa Lajos Debrecenben, Szent István domborműve előtt. Navracsics Tibor Veszprémben kijelentette: István király mindmáig meghatározó döntése a nyugati kereszténység választása volt.

Probléma nélkül értek véget az augusztus 20-ai állami rendezvények – közölte a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság. A félórás tűzijátékot mintegy 300 ezren nézték végig a budapesti rakpartokról. A Nyitott Parlament programnak reggel 9 és este 6 óra között összesen 12 ezer 610 résztvevője volt, a többi szabadtéri rendezvényen több százezren fordultak meg. Az állami programsorozat biztonságát felügyelő Operatív Törzs tájékoztatása szerint rendkívüli esemény sehol nem zavarta meg az ünneplést és a nyitott programokat; a tűzijáték után a tömeg rendben levonult a rakpartokról.

– István király mindmáig meghatározó döntése a nyugati kereszténység választása volt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombat este Veszprémben több száz érdeklődő előtt. István király nem az államalapítással alkotott igazán nagyot, hanem az a döntése volt merész, amikor elkötelezte Magyarországot a nyugati kereszténység, a nyugati kultúra mellett - mondta a Szent István-napi ünnepség szónoka, hozzátéve: ennek természetes, logikus következménye volt az államalapítás. Navracsics Tibor rámutatott: első királyunknak sokan mondták, hogy jobb nekünk kelet felé fordulni, hatalmasabb erők mozdulnak ott meg, ő viszont tudta, hogy a mi jövőnk a nyugati kereszténységben rejlik. István király Nyugat-Európa mellett döntött.

Nekünk most a tatárjárás utáni újjáépítés a feladatunk, mivel a Gyurcsány-féle „vad, úri tatárok” szétdúlták és módszeresen kifosztották az országot – nyilatkozta Szent István ünnepe alkalmából Kövér László házelnök a Fidelitas.hu oldalon szombaton közzétett interjúban. Nekünk a saját utunkat kell járni – szögezte le Kövér László, hozzátéve, hogy a nemzet ezeréves útra visszavezetése nehezebbnek tűnik, mint egy éve. A fideszes politikus szerint a nemzetpolitika akkor lesz sikeres, ha képes a határok feletti nemzetegyesítést véghezvinni, és elfogadtatni az utódállamok politikai elitjeivel, hogy nem egymás potenciális ellenségei, hanem bizonyos külső kihívásokhoz képest egymás potenciális szövetségesei vagyunk.

Hittel, kitartással, munkával az országot újjá lehet építeni, fel lehet virágoztatni – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, a város polgármestere Debrecenben, Szent István domborműve előtt. A politikus a magyar nép történetét igazi sikertörténetnek nevezte, amelyet Szent István király a magyar keresztény állam létrehozásával alapozott meg. Kósa Lajos felidézte, hogy a történelem során nem egyszer újra kellett építeni az államot. Ma is ilyen periódusban élünk, és nem vagyunk kevesebbek (...), mint elődeink, meg tudjuk oldani.

A gyökeres, az egyéni életet, a közösség jövőjét érintő nagybetűs változás fogalma jellemezte a Szent István-i időket – mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere a város augusztus 20-ai ünnepségén szombaton. A kereszténység tanításának erkölcsi alapértékeit napjainkban is igazodási pontnak nevezte, majd szólt arról, hogyan lehet sikerrel megváltoztatni egy ország, egy nemzet és egy város mentalitását. Szavai szerint már a legnehezebben talán túl vagyunk.

Hatvanegy hallgató tette le a katonai esküt az augusztus 20-i tisztavatáson, a budapesti Hősök terén szombaton. Schmitt Pál köztársasági elnök az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy a katonáknak ma új feladatuk van, a honvédségnek kell hazaszeretetből új lelkületet adnia az országnak. Hende Csaba honvédelmi miniszter szavai szerint sokat végeztünk, de hatalmas munka vár még ránk a honvédség és az egész ország megújításában. A miniszter szerint a honvédség megújításában az előző két kormány által hátrahagyott anyagi és morális örökség ellenére hatalmas lépéseket tettek előre. Ma már kétezer önkéntes tartalékos katona van, felállították a koronaőrséget, a Ludovika Zászlóaljat és nemsokára megnyitja kapuit a közszolgálati egyetem, amely átjárást teremt  a közszolgálati pálya különböző részei között.
    
A Himnusz hangjaira a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-ai központi állami ünnepség. A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.

A zászlófelvonást több százan kísérik figyelemmel a Kossuth téren. A Parlament erkélyéről nézte az ünnepi eseményt III. Senuda kopt keresztény egyházfő. A zászlófelvonás után a Hősök terén kezdődik az ünnepélyes katonai tisztavatás. Délután a Szent István téren ünnepi szentmisét celebrálnak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, de idén a Szent István-bazilika előtti téren a szentbeszédet a győri megyéspüspök mondja az augusztus 20-ai ünnepi szertartáson. A szentmise után kezdődik a Szent Jobb-körmenet, majd az állami ünnepség este tűzijátékkal zárul. Idén négy helyszínről tizenhatezer rakétát lőnek fel Budapesten a félórásra tervezett fényparádé alatt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!