Hoffmann Rózsa megoldást keres

Hoffmann Rózsa nem ellenzi, hogy parlamenti vitanapot tartsanak a köznevelési rendszer átalakításáról, a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó szakszervezeti javaslatot azonban értelmetlennek tartja – derült ki a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikkből. Hangsúlyozta: nincs háború és trükközés a kormányon belül. Az oktatási államtitkár szerint továbbra is van remény arra, hogy szeptemberben induljon a tanárok életpályamodell-rendszere, bízik benne, hogy rövidesen egyeztetni tud a kormánnyal és az érdekképviseletekkel.

Az egész köznevelési rendszernek, a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak az lenne jó, ha nem lenne pedagógussztrájk. Persze nem vitatom, hogy a szakszervezeteknek ez a nyomásgyakorlási eszköz is rendelkezésükre áll – közölte a Magyar Nemzettel Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, miután a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) bejelentette, sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi, amiért a pedagógusok nem kapják meg időben az ígért béremelést.

Váratlanul érte a bejelentés

Az államtitkár azt mondta, váratlanul érte a pedagógus- életpályamodell elhalasztásáról szóló bejelentés, mivel a döntésről nem kapott hivatalos értesítést, de „nyilván komoly okok indokolták” a hirtelen bejelentést. – Nem titkoltam, mekkora örömöt jelentett számomra a pedagógus-életpályamodellt magában foglaló köznevelési törvény elfogadása, majd az, hogy a 2013-as költségvetési törvény tervezetében szerepelt a pedagógusok béremelésének fedezete. Ezért a csalódottságomat sem kell elrejtenem, amit akkor éreztem, amikor megtudtam, hogy mindez veszélybe kerülhet. A céltalan szomorkodásnak azonban nem sok értelmét látom. Inkább minden lehetséges módon az elfogadható megoldást keresem – fogalmazott, emlékeztetve: továbbra is van remény arra, hogy 2014 januárja helyett az eredetileg tervezett jövő szeptemberi időpontban induljon el a tanárok életpályamodell-rendszere.

Október 17-én ülnek tárgyalóasztalhoz

Megjegyezte: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere már folytatott megbeszéléseket ez ügyben, és bízik benne, hogy rövidesen a kormánnyal is egyeztetni tud, az érdekképviseletekkel pedig október 17-én ül tárgyalóasztalhoz.
 

• Tárgyalásra hívja az oktatási államtitkárság a pedagógus-szakszervezeteket a köznevelési rendszer átalakításáról. Az  érdekképviseletek jövő hét szerdára kaptak írásos meghívót a szaktárcától.

• Hoffmann Rózsa a Hír TV Kontraszt című műsorában korábban elmondta: a hétvégén alternatív javaslatokat dolgozott ki a kormány számára, amelyekkel akár 2013 szeptemberében elindulhat a pedagógus-béremelési program: például úgy, hogy a béremelést késleltetve, visszamenőlegesen kapnák meg a tanárok.

• A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kampányfogásnak tartja a béremelés elhalasztását. A szervezet elnöke, Mendrey László a Hír Televízió Rájátszás című műsorában azt mondta: továbbra is ragaszkodnak a bérrendezés 2013. szeptemberi időpontjához. A szakszervezeti vezető ugyanakkor közölte: nekik is vannak alternatív javaslataik a kormány számára.

• Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán szerint nem végleges a kormány döntése a pedagógusbér-emelés elhalasztásáról, a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat.

• A pedagógusbérek emelésével kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, sokakat nem érhetett meglepetésként, mert a kabinet korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy erre csak akkor van mód, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a másfél százalékot.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!