Hősiesen küzdenek az egri kórházvédők

Összesen 650 dolgozó adta le az egri kórházvédők ügyvédjének a HospInvest által számukra kiküldött munkaszerződést, vagyis ennyien nem hajlandóak aláírni a dokumentumot – jelentette be hétfőn Kulcsár Dániel, a kórházvédő bizottság tagja. Hozzátette: a HospInvest megfélemlíti a dolgozókat és erőszakkal kényszerítik ki a szerződéseket. A kórház 150 orvosa közül 101-en csatlakoztak a tiltakozáshoz, ami azt jelenti, hogy reményeik szerint sikerül megvédeni a kórházat, mert a HospInvest Zrt. nem rendelkezik majd a működési engedély megszerzéséhez szükséges létszámmal a szeptember 1-jei határidőig.

Szabó Pál, a kórházvédő bizottság elnöke bejelentette, hogy június 25-i hatállyal felmentették a munkavégzés alól, egy általa nem ismert rendőrségi vizsgálatra hivatkozva. A kórház élére – szerinte jogtalanul – kinevezett első számú vezető azzal indokolta a döntést, hogy munkavégzése hátráltatná a rendőrségi eljárást. Ez a módszer „a legsötétebb ötvenes éveket idézi” – jelentette ki az érdekvédő.

A „Közalkalmazotti munkaviszonyhoz ragaszkodó egri orvosok közössége” közben levélben fordult a megyei önkormányzathoz. Ebben egyebek között az áll: már bizonyos, hogy a HospInvest Zrt. szeptember elsejétől nem tudja átvenni a Markhot Ferenc Kórházat, és a következő 120 napban sem lesz képes erre. Egyebek mellett azért, mert a kórház dolgozóinak döntő többsége kitartóan ragaszkodik a közalkalmazotti státuszához, ezért ismételten megtagadta a HospInvest által felkínált szerződések aláírását. A levélben azt is leírják: a Markhot Ferenc Kórház dolgozói bíznak abban, hogy megyei önkormányzat képviselői is úgy ítélik meg, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása további komoly károkhoz vezethet mind a kórház működtetésében, mind pedig a mindennapi betegellátásban. Ezért kérik a HospInvesttel kötött szerződés azonnali felbontását, és a kórház további működtetéséről mielőbbi tárgyalások megkezdését a Heves megyei Önkormányzat, Eger Megyei Jogú Város és a kórház dolgozóinak képviselői között.

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége továbbra is a támogatásáról biztosította az egri kórház dolgozóit, emellett közleményükben arra kérik a két szervezet tagjait, hogy ne töltsék be a Markoth Ferenc Kórházban kiírt állásokat.

+

A szocialista vezetésű Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

 


 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!