Huszonötezerrel kevesebben vagyunk, mint egy évvel ezelőtt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2011 első fél évében 41 586 gyermek született, 8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 66 034 volt, ami 1,6 százalékos emelkedést jelent a 2010. január–júniusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 24 448 fő, 4663-mal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 968 ezer fő volt.

Az előzetes adatok szerint 2011 első fél évében kevesebb gyermek született és több lakos hunyt el, mint az előző év azonos időszakában. A születésszám a január–áprilisi jelentős, 10,9 százalékos csökkenést követően májusban 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, júniusban pedig kismértékben emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A születésszám 8 százalékkal csökkent, ez 3592-vel kevesebb újszülöttet jelentett, mint egy évvel korábban. A halálozások száma az év első negyedévében magasabb, áprilisban és májusban csaknem azonos szintű volt, mint egy évvel korábban, júniusban viszont számottevő, 5,3 százalékos csökkenés mutatkozott az előző évihez képest. Összességében a halálozások száma 1,6 százalékkal emelkedett, ami a 2010. január–júniusihoz viszonyítva 1071-gyel több halálozásból adódott – áll a hivatal közleményében.

A házasságkötések havonkénti száma egyenetlenül alakult. Márciusban 2,3 százalékos, májusban jelentősebb mértékű, 8,8 százalékos visszaesés történt az előző év azonos időszakához képest, míg a többi hónapban a házasságkötések száma kismértékben meghaladta az egy évvel korábbit. Összességében a 2011 első hat hónapjában regisztrált 14 440 házasságkötés 193-mal, azaz 1,3 százalékkal maradt el az előző évitől. Ezer lakosra 8,4 élveszületés és 13,3 halálozás jutott. Az előbbi 0,7 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi pedig 0,2 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 2,9 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2010. január–júniusi 4,0 ezrelékről 4,9 ezrelékre emelkedett. 2011 első fél évében ezer élveszületésre 5,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,9 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest – írja a KSH.

A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése következtében a természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január–júniusi 19 785-tel szemben 2011 első hat hónapjában 24 448 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen valamivel kisebb mértékben, mintegy 18 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 9 millió 968 ezer fő volt. A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születések száma mindenütt csökkent, a legjelentősebb, több mint 10 százalékos visszaesés Közép- és Nyugat-Dunántúlon, a legkisebb, 4,4 százalékos csökkenés pedig Észak-Magyarországon történt. A halálozások száma négy régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon 4,4, illetve 3,4 százalékkal, három régióban viszont kismértékben elmaradt az előző évitől. Mindezek következtében 2011 első fél évében a természetes fogyás az ország valamennyi régiójában meghaladta az egy évvel korábbit, ennek mértéke Közép-Magyarországon volt a legnagyobb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb. A házasságkötések száma a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon kismértékben emelkedett, a többi régióban viszont csökkent, a legjelentősebb, 6,4 százalékos visszaesés az Észak-Alföldön volt – áll a Központi Statisztikai Hivatal elemzésében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!