Idősek otthoni gondozását célzó programot indít a KDNP

A 80 év feletti idős emberek otthoni ellátását és gondozását célzó programot indít a Kereszténydemokrata Néppárt, amely a kezdeményezést országossá tenné. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarország lakosságának mintegy öt százaléka nyolcvan év felettiekből áll, és humánus cél, hogy ezek az idős emberek minél tovább saját otthonukban élhessenek.

A most induló program mintájául a főváros V. kerületében megvalósított projekt szolgált, ahol „összekötötték” az idős embereket és az ápolásukat, ellátásukat segítőket – jelezte. Hozzátette: a kezdeményezés „fantasztikusan bevált”.

Semjén Zsolt utalt a köznevelési törvényben rögzített 50 óra közösségi munka elvégzéséről szóló passzusra, ami az érettségi feltétele lesz, és kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatottak körében számos szociális végzettségű van. Ezen kívül számítanak a programban az önkéntesek munkájára is.

A miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese a támogató tevékenységek között említette az időseknek a bevásárlást, a házimunkába való besegítést, és a velük való beszélgetést is.

A KDNP elnöke rámutatott: Magyarországon a lakosság mintegy öt százaléka nyolcvan évnél idősebb, és humánus cél, hogy ezek az idős emberek minél tovább saját otthonukban élhessenek.

Jeneiné Rubovszky Csilla, a kisebbik kormánypárt budapesti alelnöke, V. kerületi alpolgármester elmondta: a kerületben kilenc százalékot meghaladó a 80 évnél idősebbek aránya Jelezte: a Veres Pálné Gimnáziummal már megállapodást kötöttek a diákok programban való részvételéről, és a tervek között szerepel közös uniós pályázat benyújtása is.

A programhoz elsőként Szombathely és Kisvárda csatlakozott, a városok kereszténydemokrata polgármesterei az erről szóló megállapodást is aláírták a sajtótájékoztatón.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azt mondta: városában, ahol mintegy 80 ezren élnek, közel 3500 a nyolcvan évnél idősebbek száma. Tapasztalataik azt mutatják, hogy ezeknek az embereknek a legnagyobb gondja az egyedüllét. Úgy fogalmazott: egy közösség erejét az határozza meg, hogy a rászorulóknak milyen segítséget nyújt.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere elmondta: 18 ezres lélekszámú városában több mint 500-an vannak 80 év felett. A városvezető a program kapcsán a fiatalok és idősek összekapcsolását emelte ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!