Időtálló és korszerű dokumentum született

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára nagy sikerként, mérföldkőként értékelte a Nemzeti alaptanterv elfogadását a harmadik legfontosabb dokumentumnak nevezte a köznevelési és a felsőoktatási törvény után a kormányszóvivői tájékoztatón. Az új alaptanterv időtálló, korszerű dokumentum, amelyben a nemzeti tudás minimumát határozták meg – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

A nemzeti közkincset prezentálja a Nemzeti alaptanterv, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kabinet – jelentette ki a fideszes politikus  mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: időtálló és korszerű dokumentum született, amelyben a nemzeti tudás minimumát határozták meg. Az új NAT úgy készült, hogy nem egy oktatási szaklobbi állította össze, hanem az oktatást, kultúrát képviselő tekintélyek álltak mögé egyfajta védnöki testületként.

Az egyik legfontosabb erőforrása minden országnak az oktatás, a tanulás és a tudás - állapította meg, hozzátéve:  a Nat azt a nemzeti közkincset prezentálja, amelyet szeretnék, ha mindenki a sajátjának tekintene.  Az új alaptörvényből következik, hogy szükséges egy új NAT, amelynek erőssége, hogy, „amit a kultúránkból hozunk, rögzíti, és felkínálja a jövő nemzedékének”, emellett azt is biztosítja, hogy valóban versenyképes és minőségi tudást tudjanak adni neki. Azt szeretnék, ha a tudás lenne az egyéni boldogulás útja Magyarországon, és ennek a tudásnak lehet egy közösség-összetartó ereje – mondta Balog Zoltán.

Hoffmann Rózsa nagy sikerként, mérföldkőként értékelte a NAT elfogadását, a harmadik legfontosabb dokumentumnak nevezte a köznevelési és a felsőoktatási törvény után. Mint mondta: az új alaptanterv az iskolában tanított tartalmakat rögzíti. Új elemként említette, hogy míg a 2003-ban módosított Nat-ból kikerültek a közművelődési tartalmak, most visszakerültek.

Kifejezetten értéktartalmú dokumentum készült, ezeket az értékeket a társadalmi vita során senki nem vitatta – jelentette ki.

Olyan modern tartalmak is bekerültek, amelyeket a társadalom jogos elvárásként fogalmazott meg a tanterv alkotóinak. A kereszténydemokrata szakpolitikus példaként említette a KRESZ-t, a gazdasági-pénzügyi ismereteket, az élelmiszer-biztonság kérdését, az erkölcstan, az etika oktatását. Ezek nem követeltek szükségszerűen új tantárgyakat, hanem új tantárgyi szemléletről van szó a hagyományos kereteken belül.

Hozzátette: készülnek a kerettantervek, a jövőben az iskoláknak kötelező lesz valamelyik ilyen dokumentum alapján oktatni. Mindamellett lehetőség lesz saját kerettantervek jóváhagyatására és szabályozott keretek közötti alkalmazására is. Kérdésre jelezte azt is, hogy legalább 10 százalékkal csökkent a tananyag az eredeti elképzelésekhez képest. A mostani Nat, amelyen 150 szakember dolgozott, öt évig lesz érvényben.

A szülői szervezet azon kritikájára, hogy az ismeretanyagot iskolai körülmények között elsajátítani képtelenség, ezért az oktatáspolitika az anyagi, erkölcsi felelősséget áthárítja a szülőkre és a tanulókra, úgy reagált: ha goromba akarna lenni, azt mondaná, ez blöff. Azt kérte a szülők szervezetétől, hogy szakemberekkel mutassák be, illetve bizonyítsák állításuk valóságalapját.  Ő azoknak hisz, akik a NAT-ot megalkották és véleményezték - szögezte le, hozzátéve: az ő véleményük szerint ez tanítható. Hoffmann Rózsa kijelentette: maga is pedagógus, ismeri a szakmát és vállalja a felelősséget a NAT-ért.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!