Ígéretek helyett tettekre lenne szükség

A semmittevés és az önkormányzatok tétlenkedése miatt habzik a főváros kellős közepén lévő Feneketlen-tó vize. A Feneketlen-tó környezeti állapotának rendezésére tett tavaszi ígéretét senki se tartotta be, így most is csak a természeti „csodákban” reménykednek – jelentette ki Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján. Ábrahám Katalin, a körzet Fideszes önkormányzati képviselője azt mondta: „Az emberi tehetetlenség, az önkormányzati cselekvőképtelenség biztos nem fogja megoldani a problémát.”

Az előzményekről szólva Rétvári Bence elmondta: idén kora tavasszal a helyi horgászok jelezték, hogy a Feneketlen-tóból eltűnt egy méternyi víz, és a radikális vízszintcsökkenés következtében mintegy egymillió forint értékű hal elpusztult. A bejelentésre több hónapon át sem a kerületi-, sem a Fővárosi Önkormányzat nem reagált.  A hallgatás falán a helyi civilekkel közösen szervezett figyelemfelkeltő akcióval sikerült rést ütni. Mint mondta, élt bennük a gyanú, hogy a tó hirtelen vízszintcsökkenése összefüggésben van a 4 metró építésével, ugyanis egyidejűleg a metróépítkezés környékén lévő házak belső udvarain található kutakból is eltűnt a víz. A gyanút csak erősítette, hogy a 4 metró előzetes földtani és hidrológiai jelentésében a Feneketlen-tóról egy árva szó sem esett.

A 4 metró építői, és az önkormányzatok azonnal cáfolták a vízszintcsökkenés és az építkezés közötti összefüggéseket, és 4 szakértői vélemény beszerzésére tettek ígéretet.

A kereszténydemokrata politikus furcsának nevezte, hogy az elkészült négy tanulmányból csupán egyet ismerhetett meg teljes egészében a nyilvánosság, a másik három tanulmányból kettőnek a tartalma mind a mai napig ismeretlen, s a harmadiknak is csak az összefoglalóját tette közzé a DBR. A megismerhető tanulmányok azt a következtetést vonták le, hogy nincs közvetlen összefüggés a víz apadása, és a metróépítkezés között, ugyanakkor ennek ellenkezőjét sem zárták ki.

Mind a fővárosi, mind a kerületi vezetés részéről ígéretdömping következett a tó megvédésére – mondta Rétvári Bence. A kerület saját költségén vállalta a vízpótlást, a tó kémiai állapotának külső vízforrásból történő javítását. A Fővárosi Önkormányzat júniusban azonnali intézkedésekről hozott határozatot (vízszintmérők, új vízforgató, szellőztető berendezés), és még a nyár folyamán elfogadta a beruházási célokmányt is 10,5 millió forintos összeggel, csakhogy sem a vízpótlás, sem az átfogó helyzetfelmérés nem történt meg. Az ígéretek, csak ígéretek maradtak – tette hozzá.

Ábrahám Katalin, a körzet Fideszes önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a tó felszínét fehér hab borította be, amit a hivatalos álláspont szerint a sós talajvíz okoz. A tavat eddig is talajvíz táplálta mégsem habzott – jegyezte meg a képviselő.

Az emberi tehetetlenség, az önkormányzati cselekvőképtelenség biztos nem fogja megoldani a problémát. A természetes élővíz látványa helyett az itt lakók egyre inkább egy nagyméretű pocsolyával szembesülhetnek nap, mint nap.  A Feneketlen tó esetében igaznak bizonyul a „két szék között a pad alatt" mondás, hasonlóképpen a Budai Parkszínpadhoz. – közölte  Ábrahám Katalin.

Hozzáfűzte a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosként nem tesz semmi kézzelfoghatót, a kerületi Önkormányzat is csak ígér. Most már jó lenne, ha valaki az ígérgetők közül a tettek mezejére lépne.

Rétvári Bence végezetül az általuk megkérdezett szakértők vizsgálatainak mielőbbi elvégzését szorgalmazta, s reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok végre cselekedni fognak, s nem nézik továbbra is tétlenül a tó pusztulását.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!