II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának emléknapja

310 esztendővel ezelőtt kezdte meg munkáját a Szécsényi Országgyűlés, Rákóczi Ferenc szabadságharcának egyik legfontosabb közjogi eseménye. A tanácskozás, amelyen a főpapok, a főurak és a vármegyék nemessége vett részt, legfontosabb céljául a függetlenségéért küzdő magyarság államának megteremtését tűzte ki egy rendkívül összetett és bonyolult történelmi szituációban.

Az Országgyűlés ekkor választotta II. Rákóczi Ferencet a magyarok vezérlő fejedelmévé (dux), továbbá orvosolta a vallási sérelmeket is.

A hagyományőrző szervezetek évek óta szorgalmazták, hogy hivatalos emléknapja legyen a Rákóczi szabadságharcnak. Az egyik ilyen szervezet vezetője kérte fel Lomnici Zoltánt az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, hogy kezdeményezze az emléknapról rendelkező jogszabály megalkotását.

Vejkey Imre, Semjén Zsolt és Lezsák Sándor a kezdeményezést felkarolta és javaslatukat az Országgyűlés 2015. március 17. napján fogadta el, így a nemzet idén már első alkalommal hivatalos emléknapon hajthatott fejet a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának emléke előtt.

Vejkey Imre és Lomnici Zoltán fontosnak tartja, hogy a vezérlő fejedelem szabadságharcának legfontosabb eseményeiről is, évről évre megemlékezzenek. Ezek közül kiemelkedik a mai nap évfordulója, mikor 310 éve kezdte meg ülésezését a Szécsényi Országgyűlés.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!