IKSZ: a vörös csillag a terror és az elnyomás jelképe

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség támogatja a magyar kormány kiállását amellett, hogy a vörös csillag önkényuralmi jelképként a magyar büntetőjog része maradjon. Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek elmondta: Magyarországon a vörös csillag 1948-tól a diktatúra, a sortüzek, az elnyomás jelképe, „negyven év jogtiprás kötődik hozzá, nem pedig a munkások jogaiért küzdő mozgalmiság".

A strasbourgi emberi jogi bíróság ítélete kapcsán, amely szerint a vörös csillag nem önkényuralmi, hanem mozgalmi jelkép - Stágel Bence azt mondta: itt, Közép-Európában a vörös csillag önkényuralmi jelkép, amelynek a nevében ártatlan emberek ezreit gyilkolták meg és börtönözték be a kommunista diktatúra évtizedei alatt. A strasbourgi emberi jogi bíróságnak ugyanúgy el kell ismernie a magyarok szenvedéseit és érzékenységét, mint más nemzetekét, melyek meghozták áldozataikat a diktatúrák elnyomása idején – tette hozzá.

Kifejtette, hogy Magyarországon a vörös csillag 1948-tól a diktatúra, a sortüzek, az elnyomás jelképe, „negyven év jogtiprás kötődik hozzá, nem pedig a munkások jogaiért küzdő mozgalmiság". Magyarország az 1956-os forradalom öröksége és a kommunizmus több ezer magyar áldozata miatt sem tehet eleget a strasbourgi emberi jogi bíróság ítéletének – értékelte.

Pénteken Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára Várpalotán, az 1952-es várpalotai kitelepítések 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen megerősítette, nem kerül ki a büntető törvénykönyvből a vörös csillag mint önkényuralmi jelkép. Kijelentette: bármifajta nemzetközi nyomás is nehezedik Magyarországra ezzel kapcsolatban, „sem azoknak, akik vörös csillagot hordtak magukon, mi kártérítést, amíg polgári kormány van Magyarországon, fizetni nem fogunk, sem a büntető törvénykönyvből mint önkényuralmi jelképet kivenni nem fogjuk, a sarló-kalapáccsal együtt".

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!