Indokolatlan túlköltekezés folyik a MÁV közbeszerzéseinél

– A miniszterelnök nemrégen 40 milliárd forint elvonást jelentett be, amit a MÁV vezetése a H-START működéséből kíván elvonni. Eközben a MÁV közbeszerzéseinél indokolatlan túlköltekezés folyik – jelentette ki Molnár Béla, keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta: a legújabb elképesztő eset a vasúti felsővezetékek karbantartásának közbeszerzési pályázata.

Hová folynak el a milliárdok, hová lesz az a rengeteg pénz, amit a MÁV a működéséhez évről évre megkap? – tette fel a kérdést Molnár Béla keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: amikor 100 milliárd forintot belenyomunk a MÁV-ba, úgy kenődik szét, hogy nincs semmilyen látszata. A politikus szerint az utóbbi években a közlekedési tárcánál senki sem érezte feladatának, hogy ezt a kérdést megoldja.

A miniszterelnök nemrégen 40 milliárd forint elvonást jelentett be, amit a MÁV vezetése a H-START működéséből kíván elvonni. A KDNP szerint nem kell ide sztrájk, leáll a belföldi személyszállítás anélkül is – közölte Molnár Béla.

Eközben a MÁV közbeszerzéseinél indokolatlan túlköltekezés folyik. Mint mondta, ennek hátterében az áll, hogy az elmúlt években mindent kiszerveztek költségcsökkentés címén, valójában azonban költségnövekedésről van szó. A legújabb elképesztő eset a vasúti felsővezetékek karbantartásának közbeszerzési pályázata.

Az elmúlt négy évben ezt a munkát a cseh-magyar Vasútvill Kft. és a magyar BSS 2000 Kft. végezte, szerződésüket már kétszer meghosszabbították. A szerződések 2008 decemberében lejártak, így új közbeszerzési pályázatot kellett kiírni. Ezen azonban csak az a cég indulhat eséllyel, amelyik például a közbeszerzés tárgyából az elmúlt három évben rendelkezik 150-150 milliós forgalommal – mutatott rá Molnár Béla. Magyarán csak ennek a két cégnek van esélye a közbeszerzési eljárásban, az ajánlati kiírás ugyanis kizárja a más EU-országokban gyakorlatot szerzett cégeket, és más nem MÁV-referenciával rendelkező pályázókat.

A képviselő szerint hajmeresztő az is, hogy a nyertesnek a MÁV bocsátja rendelkezésre a szükséges munkaerőt, gépeket és épületeket, azaz a munkát a MÁV is elvégezhetné, ha nem szervezte volna ki a korábbi években ezeket a tevékenységeket és a hozzáértő szakmai vezetőket nem adta volna át a két monopolizált cégnek.

A KDNP kérdezi: hogyan képzeli a közlekedési miniszter és a MÁV vezetése, hogy a H-START-tól 40 milliárdot elvonnak, miközben elnézik, hogy a közbeszerzések során ilyen nagyságrendben folyjék ki az állami támogatás? A képviselő leszögezte: tiltakozunk ez ellen és a személyszállítás ilyen jellegű felszámolása ellen is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!