Iskolát és kulturális központot működtetne a református egyház Szombathelyen

Általános iskolaként és közösségi térként szolgáló kulturális központként működtetné a Magyarországi Református Egyház az iskolarendszer átszervezése miatt három éve bezárt Szent-Györgyi Albert Középiskola épületét Szombathelyen.Puskás Tivadar, Szombathely kereszténydemokrata polgármestere az egykori oktatási intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat több tárgyalást is folytatott már az üresen álló épület hasznosításáról, de eddig csak az iskola tornatermét sikerült bérbe adni.

A polgármester tájékoztatása szerint néhány hónapja a dunántúli református püspökség jelezte, hogy oktatási és kulturális intézményt szeretne Szombathelyen indítani, és a felajánlott épületek közül a volt középiskola épületét megfelelőnek találták.

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP), a körzet önkormányzati képviselője elmondta: a volt középiskola a Joskar-Ola-lakótelep közepén áll, az önkormányzat azt szeretné, ha továbbra is oktatási célra használnák a kifejezetten iskolának alkalmas épületet, ezért örömmel vették a református egyház jelentkezését.

Hozzátette: az elképzelések szerint a református egyház egyik regionális központjaként működtetnék az épületet, amelyben iskolát, kulturális teret is kialakítanának, és azt nemcsak az egyház, hanem a lakótelepen élők is használhatnák.

Lendvai Ferenc szólt arról is: az önkormányzat nem tervezi az épület eladását, az városi tulajdonban marad, hosszú távú bérletről lehet szó, a felújításhoz szerinte állami, önkormányzati és egyházi támogatás mellett uniós forrást is igénybe lehet venni.

Jakab Bálint református lelkész elmondta: folynak a tárgyalások az önkormányzattal, egyelőre a szándékot szerették volna rögzíteni, a részletkérdésekről, így a forrásokról és a finanszírozásról sem tud még nyilatkozni.

Kiemelte: elsősorban a helyben, a lakótelepen élők számára kívánnak lehetőséget teremteni, egy keresztyén szellemiségű, közösségi célokat szolgáló oktatási és kulturális intézményt kívánnak létrehozni és működtetni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!