Isten nélkül nem lehet szembe nézni a mai világ kihívásaival

A világ minden részéről érkezett fiatalok ezreivel találkozom ezekben a napokban Madridban. Nemcsak azokhoz jöttem akik már hisznek, hanem azokhoz is, akik keresik Istent – mondta XVI. Benedek pápa a madridi repülőtéren. Az Ifjúsági Világtalálkozó mindig jó alkalom arra, hogy a világ fiataljai együtt gondolkodjanak, hogyan lehetne jobbá tenni világunkat. Fontos azonban leszögezni, hogy ez hit nélkül nem sikerülhet.

„Isten felfedezése új reményt ébreszt a fiatalokban, felnyitja szemüket a világ kihívásai előtt, amelyben élnek. Meglátják, hogy ez a világ mennyire felszínes, fogyasztói szellemű, hedonista és banális, amelyből hiányzik a szolidaritás, ezzel szembe tele van korrupcióval.”

„Azért vagyok itt, hogy Jézus Krisztust hirdessem, Aki az út, igazság és az élet és azért, hogy személyesen buzdítsam a fiatalokat, hogy találkozzanak a jóbarát Krisztussal, hogy Krisztus személyében gyökerezve térjenek meg az Ő igazi követőivé és bátorlelkű tanúivá”. Ezeket a szavakat XVI. Benedek pápa a madridi repülőtéren mondta első hivatalos beszédében a 26. Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából. A Szentatya beszédét így folytatta: „Azért vagyok itt, hogy találkozzak a világ fiataljainak ezreivel, katolikus fiatalokkal, akik érdeklődnek Krisztus iránt, vagy akik keresik azt az igazságot, amely igazi értelmet ad életüknek. Péter utódaként jöttem ide, hogy megerősítsek mindenkit a hitben”.

Mint mondta: Isten felfedezése új reményt ébreszt a fiatalokban, felnyitja szemüket a világ kihívásai előtt, amelyben élnek. Meglátják, hogy ez a világ mennyire felszínes, fogyasztói szellemű, hedonista és banális, amelyből hiányzik a szolidaritás, ezzel szembe tele van korrupcióval. Ezek a fiatalok tudják, hogy Isten nélkül lehetetlen szembe nézni ezekkel a kihívásokkal és valóban boldognak lenni. Krisztus ezzel elletétben megvilágítja az utat, amelyen járnak, indítékot ad a reménységre és a nagylelkű elkötelezettségre, hogy jobb társadalmat építsenek, amelyben tisztelik az emberi méltóságot és amelyben a testvériség valódi.

- Miért jött ez a sok fiatal Madridba? Mielőtt ők maguk megválaszolnák ezt a kérdést, azt mondhatjuk: feltehetőleg azért, hogy meghallják Isten szavát. Amint a világtalálkozó mottója sugallja: verjenek gyökeret Krisztusban és őrá építkezzenek – mondta a pápa. Hozzátette: sokan közülük valóban meghallják, és megértik Isten hangját, még ha halk sóhajként is szól feléjük: keressék őt, és mondják el másoknak is, milyen erőt jelent számukra Isten megtapasztalása. Sokan csak a ma uralkodó  felületességgel, a kizárólag fogyasztásra ösztönző hedonizmussal, a szexualitás  hétköznapi szintre való lealacsonyításával, a szabadossággal találkoznak, azt látják, hogy ebből a világból hiányzik a szolidaritás, uralkodik a korrupció. Nagy öröm számomra, fogalmazott a Szentatya, hogy meghallgathatlak benneteket, hogy együtt imádkozhatok veletek, és együtt ünnepelhetem veletek a szentmisét.

A pápa már első beszédében is kitért a fiatalokat érintő társadalmi problémákra is, például a munkanélküliségre – Spanyolországban 40%-os a fiatalok munkanélküliségi rátája, a legmagasabb Európában. Sokan megfelelő segítség híján nem tudnak kiszabadulni a drogok szorításából. A világ sok részén fegyveres konfliktusok, véres összecsapások vannak. Sokakat ma is üldöznek hitük miatt. A pápa arra biztatta a fiatalokat: vállalják bátran hitüket. Bátor tanúságtételre van szükség, embertársaink felé irányuló szeretetre és okos döntésekre, amelyek nem engedik, hogy elhagyjuk keresztény identitásunkat. Olyan légkörre van szükség, amelyben el tudjuk fogadni a velünk szemben álló, másképpen gondolkodó embertársainkat is, de ki tudunk állni saját meggyőződésünk, értékrendünk mellett is, és megköveteljük annak tiszteletben tartását.

Augusztus 17-én püspöki katekézisekkel és egész napos fesztivállal folytatódott a madridi Ifjúsági Világtalálkozó. A magyar résztvevők két helyszínen hallgathatták meg a katekézist: a San Antonio del Retiro ferences templomban és a San Vicente Ferrer-templomban. A San Antonio del Retiro ferences templomban Bíró László püspök tartott katekézist. Háromrészes előadássorozatának első témája a hit megújítása volt. „Ha az egyház nem erősödik meg a hitben, akkor csak üres struktúra marad” – hangsúlyozta. Az előadást csoportbeszélgetéseken dolgozták fel a résztvevők, majd kérdéseket tehettek fel a püspöknek. Az élénk, jó hangulató beszélgetést szentségimádás, majd püspöki szentmise követte. Bíró püspök katkézissorozatának további témái a Krisztus-kép megújítása és a missziós felelősség megújítása lesznek. Délután a fiatalok színes kulturális és lelkiségi programokon vehettek részt.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!