Japánban tárgyalt Semjén Zsolt

A japán-magyar kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdései, valamint az Európai Uniót érintő pénzügyi-gazdasági kihívások álltak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke kétnapos távol-keleti szigetországban tett látogatásának középpontjában. Semjén Zsolt és Latorcai János megbeszélést folytattak Jamagucsi Nacuóval, az Új Kómeitó (kisebbik kormánypárt) elnökével, Eto Szeisiróval, az Alsóházi Magyar Baráti Liga elnökével.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében a kedden zárult kétnapos tárgyalások kapcsán kiemelte: Semjén Zsolt és Latorcai János megbeszélést folytattak Jamagucsi Nacuóval, az Új Kómeitó (kisebbik kormánypárt) elnökével, Eto Szeisiróval, az Alsóházi Magyar Baráti Liga elnökével. Emellett részt vettek a Japán Parlament Japán-Magyar Baráti Társasága 2012. decemberi választásokat követő első közgyűlésén, valamint átadták Magyarország új oszakai tiszteletbeli főkonzuljának kinevező okiratát. Ito Maszató, a Panasonic energetikai ágazata elnökének hivatalba lépésével hazánknak a tokiói nagykövetség mellett ismét két helyszínen, Oszakában és Hamamacuban van tiszteletbeli konzuli képviselete – olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint a miniszterelnök-helyettes az európai események vázolása mellett tájékoztatást adott a magyarországi politikai és gazdasági helyzetről, valamint a kormány tevékenységéről és az eddig elért eredményekről. Hangsúlyozta: a hagyományosan szoros, és azonos értékrenden alapuló kapcsolatok fontos eleme a gazdasági-kereskedelmi együttműködés. A magyar kormány nagyra értékeli, hogy a 2012-ben bejelentett új japán beruházások értéke meghaladta a 700 millió eurót és hogy Japán továbbra is a legfontosabb ázsiai befektető hazánkban – áll a kommünikében.

A tájékoztatás szerint a Suzukival kötött tavaly novemberi stratégiai partnerségi megállapodás pedig a hazánkban jelen lévő, megbízható és komoly japán vállalatok elismerését tükrözi. A kedvező befektetői és üzleti környezet mellett ugyanakkor a munkavállalási feltételek javítását is szem előtt tartja a magyar fél. Semjén Zsolt ezért szorgalmazta a magyar-japán szociális biztonsági megállapodás mielőbbi aláírását. Ugyancsak a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez járulhat hozzá a Working Holiday Scheme egyezmény megkötése – közölték.

Az oktatási-kulturális kapcsolatokról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egyetemi és főiskolai hallgatók egymás országaiban tanuljanak. Ennek szellemében további magyar állami ösztöndíjakat terveznek adni japán diákoknak. A kulturális együttműködés terén, mint a választókerület képviselője, Semjén Zsolt örömmel nyugtázta Japán és Kalocsa speciális kapcsolatát, annak nyomán, hogy április második felében japán népművészeti delegáció látogatott Magyarországra.

Semjén Zsolt partnerét, Jamagucsi Nacuo pártelnököt magyarországi látogatásra hívta, amit a japán fél elfogadott – zárul a közlemény.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!