Javítóintézet épül Nagykanizsán

Zöldmezős beruházással Nagykanizsán épül meg a Dunántúlra tervezett fiú javító-nevelő intézet, erről már döntött a minisztérium, a megvalósításra szóló pályázatot néhány hónapon belül bírálja el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – jelentette be az ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós közölte: a négyhektáros önkormányzati területen várhatóan 2014-re felépülő intézményben száznál több fiatalkorút helyeznek el szigorú felügyelet alatt, és mintegy 120 embert foglalkoztatnak majd.

A mintegy 2,2 milliárd forintos beruházáshoz a pályázatot a hasonló debreceni javító-nevelő intézet nyújtotta be, a tervezés és a kivitelezés is ennek az intézménynek a feladata.

Az az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a leendő intézménnyel kapcsolatos közbiztonsági aggályok miatt – négy nagykanizsai lehetőség közül – a lakóépületektől legtávolabb lévő önkormányzati területet találták alkalmasnak. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy Debrecenben kertvárosi övezetben, lakóházak között működik a javítóintézet, s éppen ezért sokkal biztonságosabb, rendezettebb a környék.

Úgy fogalmazott, azoknak a fiataloknak, akik valamilyen bűnt elkövettek az életben, meg kell kapniuk a társadalom segítségét, hogy ne tévedjenek még egyszer a bűn útjára. Ehhez „normális körülményekre" van szükség, illetve arra, hogy büntetésük ideje alatt olyan szakmát tanulhassanak, amellyel később boldogulni tudnak.

Az MTI kérdésére Soltész Miklós megerősítette a korábbi lakossági fórumokon elhangzott terveket, amelyek szerint szigorú felügyelet alatt élnek az intézet falai között a többségében előzetes letartóztatásban lévő, részben már jogerős büntetésüket töltő 14 és 18 év közötti fiatalok. A bent lévők nem hagyhatják el egyedül az intézményt, a már büntetésüket töltő fiatalok szabadságra is csak jutalomként mehetnek.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy a szociális intézmények állami átvétele kapcsán az összes gyermekvédelmi ellátás – így a nevelőszülőknél történő gondozás is – állami irányítás alá kerül, akárcsak a fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek vagy szenvedélybetegek kezelése, kivétel csak az idősotthonok működtetése és a hajléktalan-ellátás. Ezzel együtt az eddigi fenntartók által indított fejlesztéseket is továbbviszi az állam, amely átvállalja a fejlesztési hiteleket.

A miniszterelnök hétvégi, az önkormányzatok adósságának átvételéről szóló bejelentése kapcsán Soltész Miklós szólt arról, hogy az állam és a devizaadósok mellett az önkormányzatok számára okoz leginkább problémát az elmúlt nyolc-tíz évben felhalmozott adósság.

Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere hozzátette: a jelenleg 6,9 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkező várostól várhatóan 2,5-3 milliárd forint adósságot vesz át az állam. Ennek köszönhetően évente mintegy 200 millió forinttal csökken a város törlesztésre fordított kiadása.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!