Javult a helyzet, de ismét csapadék várható

A legtöbb helyen javult az ár- és belvízi helyzet, de ismét sok csapadék várható: a délnyugati megyékben 20-30 milliméter eső is eshet, és szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az elmúlt 24 órában több áradó folyó felső szakasza tetőzött, a következő napokra előre jelzett sok eső miatt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén tovább emelkedhet a vízszint és a belvízzel elöntött területek nagysága is tovább nőhet – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítéséből.

Emelkedhet a folyók vízszintje és a belvízzel elöntött területek nagysága

E szerint az országban jelenleg 2124 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség mintegy 1440 kilométeren, (Túr, Lónyai-főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura és a Tisza valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak). Összesen 388 kilométeren (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly) másodfokú, további több mint 293 kilométeres szakaszon (Zagyva, Hortobágy-Berettyó felső szakasz, Fekete- és Kettős-Körös) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Az OVF közleménye szerint a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Kifejtették: országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó. Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntött területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de – mint hozzátették – Békésben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon első-, 42 szakaszon másod- és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A harmadfokot a dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és a Kis-Balaton mentén négy, valamint Békésben négy szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.

Kiemelték: országszerte várható nagyobb mennyiségű csapadék, de az időszak első felében nyugaton, északnyugaton havas eső, havazás is lesz. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 milliméter) az ország területének 90 százalékán valószínű.

Hat megyében 21 utat teljesen lezártak

Az árvíz- és a belvízhelyzet miatt hat megyében összesen 21 úton van érvényben teljes lezárás az országban – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-t. Az összesítés szerint emellett több tucat helyen félpályás lezárást vagy sebességkorlátozást kellett bevezetni.

A legtöbb lezárást Vas megyében rendelték el, itt 12 utat zártak le teljes szélességében. Nem lehet közlekedni például Molnaszecsőd és Döröske, Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, Csörötnek és Kondorfa, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg között. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében 2-2, Fejér és Tolna megyében pedig 1-1 útszakaszon van érvényben teljes útzár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez kedd reggel eljuttatott figyelmeztetése szerint több helyen jelentős mennyiségű csapadék várható. A délnyugati megyékben éjfélig 20-30 milliméter esőre van kilátás, de szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. A jelentős mennyiségű csapadék miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Várható időjárás kedd estig

Fokozatosan szakadozik, majd csökken a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap. Eleinte helyenként kisebb havazás, hózápor még kialakulhat. Éjszaka kezdetben kevés lesz a felhő, majd délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de reggelig csapadék még nem valószínű. Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, és délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, a nyugati határnál és a Bakonyban havas eső, havazás is lehet. Főként délen jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Hétfőn az északnyugati, nyugati, kedden az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden nyugaton 4, keleten 11 fok körül alakul.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!