A jogásztársadalom megosztott a Vékás által felvetett kérdésekben

A KDNP tiszteletben tartja Vékás Lajos véleményét az új polgári törvénykönyv (Ptk.) javaslatát módosító indítványokról, a kisebbik kormánypárt szerint azonban az akadémikus által felvetett kérdésekben megosztott a jogásztársadalom. Vékás Lajos, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője a Magyar Jog című folyóirat legfrissebb számában megjelent cikkében arról írt, hogy az új Ptk. törvényjavaslatát módosító indítványok alkotmányossági aggályokat vetnek fel.

Az akadémikus három magánjogi intézmény: az élettársi kapcsolat, a személyiségvédelem és a kötelesrész szabályozásával kapcsolatban fogalmazta meg észrevételeit. Írásában felidézte, hogy a kormány elfogadta a szakmai bizottságok javaslatát, és azt változtatás nélkül nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az általános vitában azonban kirajzolódott, hogy a kisebbik kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt „hallani sem akar az élettársak családjogi státusának elismeréséről" – olvashatók Vékás Lajos szavai a ptk2013.hu oldalon.

A KDNP pénteki közleményében társadalompolitikai szempontból kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a Ptk. módosító javaslatait. Az indítványok a párt szerint azt az elvi alapot teremtik meg, amely a család és a házasság értékeinek megőrzéséhez ad törvényes keretet.

„Tiszteletben tartjuk Vékás Lajos professzor jogtudósi véleményét, de azt is meg kell állapítanunk, hogy az általa felvetett kérdésben megosztott a jogásztársadalom" - írták a kereszténydemokraták.

A család, amelynek alapja a gyermek és a szülő kapcsolata, már akkor a legfontosabb társadalmi egység volt, amikor állam és jog még nem is létezett - olvasható a kisebbik kormánypárt közleményében. Az elfogadott módosító indítványokkal nem minősítik és nem korlátozzák az együttélés különböző módozatait, hanem a választás szabadságát meghagyva szabályozzák azokat a Ptk. különböző könyvei – írták.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!