Jól halad a védekezés Pest megye északi részén

Jól halad a védekezés a Duna Észak-Pest megyei szakaszán az állam, a hatóságok, az önkormányzatok, a lakosság és az önkéntesek együttműködésével – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, a térség egyik országgyűlési képviselője és Tarnai Richárd kormánymegbízottal Vácott, az áradó Duna partján tartott sajtótájékoztatón.  

Harrach Péter elmondta, hogy Szobon 42, Nagymaroson 8, Kismaroson pedig 1 házat érint a kitelepítés. Az önkéntesek mellett rendőrök, katonák, Kismaroson pedig a márianosztrai börtön fogvatartottjai is részt vesznek a védekezésben. Nagymarosra rövidesen 70, más megyékből ide vezényelt katasztrófavédelmi szakember érkezik.    

„Én úgy látom, hogy az önkéntesek, a hatóság, a lakosság együttműködésével jól folyik a védekezés van reményünk, hogy meg tudják fogni a vizet” – fogalmazott Harrach Péter. Hozzátette: komoly esély van arra, hogy nagyobb károk nélkül sikerül az árvizet túlélni.    

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke közölte: lezárták a forgalom elől a 2-es és a 12-es út érintett szakaszait, amelyeket egyelőre nem öntött még el a víz, de a hatékony védekezés érdekében szükség volt erre az intézkedésre.    

Az egyik veszélyeztetett területnek Vácot nevezte, ahol a szerdai 560 centiméteres vízszinthez képest további kétméteres emelkedés várható még. A másik veszélyeztetett rész a Szentendrei-sziget északi csücskén fekvő Kisoroszi, amely "elzárt település lesz a következő óráktól kezdődően". Kisoroszinál stabil gátakkal, Szentendrén pedig mobilgáttal védekeznek. Az országban elsőként kiépített mobilgát próbaüzeme már megtörtént, remélik, hogy „a valósan megjelenő víznek is ellent fog tudni állni” – jegyezte meg Tarnai Richárd.    

Minden olyan épületet el kell hagyniuk a lakóknak, amely vízzel érintett. „Ha víz alatt van az épület akármekkora része, ott a kiköltöztetésnek meg kell történnie. Ha valaki nem akar menni, akkor a hatóságok fogják kiköltöztetni” – jelentette ki Tarnai Richárd.    

A kitelepítetteket közintézményekben –  főként iskolákban, tornatermekben –  helyezik el, néhány beteget már a váci kórházba vittek. Felvették a kapcsolatot civil és karitatív szervezetekkel, az ágyak, az élelmezés nem jelent gondot, a kapacitás bármikor bővíthető. A sződligeti speciális otthon lakóit már kitelepítették, az onnan nem messze lévő Kék Duna Idősek Otthonának lakói pedig addig maradhatnak a vízparti épületben „amíg a víz nem nyaldossa a falakat”. Ha ez bekövetkezik, saját felelősségre sem maradhatnak az épületben. Újságírói kérdésre válaszolta, hogy a kitelepített településrészek lezárt területnek minősülnek, a házak őrzéséről a rendőrség gondoskodik.    

Tarnai Richárd az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szombat és a vasárnap lesz a legnehezebb, de az ország több területéről jeleztek már segítséget a hétvégére. Jelenleg mintegy ezren vesznek részt a védekezésben, ez több ezer főre bővíthető – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy Pest megyében 660 ezer homokzsák áll rendelkezésre, ha ez a mennyiség kevés lenne, akkor más megyékből jön utánpótlás.   

Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz), a térség másik parlamenti képviselője hozzátette: Vácnak is biztosított a kormány –  Nagymaroshoz és Sződligethez hasonlóan – európai uniós forrásból pénzt gátépítésre, így remélhetőleg a mostani az utolsó árvíz Vác életében, amelyet önerőből kell teljes mértékben kivédenie.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!