Jövőre is 40 milliárd forint lesz a támogatási keret

A kormányzat célja, hogy minél több ember kapjon lehetőséget a munkára, és a támogatási rendszer is teljesen egységes legyen.Nem csökken a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékos emberek foglalkoztatására fordítható támogatási keret nagysága, jövőre is 40 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra  – jelentette be Soltész Miklós, az EMMI szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint az erre szánt költségvetési keret az ideihez hasonlóan 2013-ban is nagyságrendileg 40 milliárd forint lesz.

A kormányzat célja, hogy minél több ember kapjon lehetőséget a munkára, és a támogatási rendszer is teljesen egységes legyen – tette hozzá az államtitkár. Soltész Miklós a rokkantnyugdíj rendszerének átalakításával kapcsolatban elmondta: a törekvés az, hogy ha sikeres egy rehabilitációs foglalkoztatás, akkor lehetőség szerint ennek segítségével minél többen kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Az átalakítás legfontosabb része, hogy már nemcsak pénzbeli juttatást kaphatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek, hanem azok piacra jutását is segítik. A közbeszerzési törvény módosításával ezt a lehetőséget kapják meg az állami és a magánvállalkozások - hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az év elején bevezetett rehabilitációs kártya eredményeit ismertetve az államtitkár elmondta, hogy eddig több mint 6400 megváltozott munkaképességű ember élt a kártya kedvezményeivel, emellett 3800 munkaadó veszi igénybe ez ezzel kapcsolatos járulékkedvezményeket.

A rokkantnyugdíjasokat érintő, a kormányzat által módosított felülvizsgálati rendszerben mintegy ötezer ember nem élt a felülvizsgálat lehetőségével, ez pedig az adófizetőknek, valamint a valóban rehabilitációra vagy rokkantellátásra szorultaknak jelent könnyebbséget - jelezte Soltész Miklós. Hozzátette: az új vizsgálatokra a 2010-es adatokhoz képest csaknem húszezerrel kevesebben, mintegy 50 ezren jelentkeztek az idén.

Ez az adat jelzi, hogy a rendszert érdemes volt átalakítani, mivel azok jelentkeznek, akik az ellátásra valóban rászorulnak – fogalmazott az államtitkár. Az Emmi korábbi tájékoztatása szerint a felülvizsgálatok első féléves adatai szerint a vizsgálatra kötelezettek csaknem 60 százaléka nem volt rehabilitálható, így ők továbbra is rokkantsági ellátásban részesülnek. A vizsgálatra kötelezettek több mint 28 százaléka rehabilitációs ellátásban részesül, így a rehabilitációt követően visszatérhet a munkába.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a rendszer átalakítása a 120 ezer lelkes nyírségi megyeszékhelyet nagyban érinti, ahol 14 274-en részesülnek rokkantellátásban vagy szociális járadékban. Emellett a rehabilitált foglalkoztatottak száma is elég magas, köszönhetően a városban működő, megváltozott munkaképességűeket alkalmazó vállalkozásoknak – tette hozzá a városvezető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!