Jövőre léphet életbe az új közoktatási törvény

Az oktatási államtitkárság nem tervezi tanárok elbocsátását, ám a gyerekszám-csökkenés miatt kevesebb pedagógusra lesz szükség – mondta Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy jövőre léphet életbe az új közoktatási törvény, aki azt is szeretné, ha ezzel párhuzamosan életbe lépne az új nemzeti alaptanterv is, a felsőoktatási törvény koncepcióját pedig szeptemberben tárgyalhatja a kormány.

A szakszervezetek azt állítják, hogy a kormány 170 ezer pedagógus elbocsátását tervezi, összesen azonban mindössze 150 ezer tanát dolgozik a közoktatásban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hoffmann Rózsa államtitkár, aki hangsúlyozta: semmiféle központi elbocsátást nem terveznek, és nem is tudja, mire alapozzák a szakszervezetek a számításaikat. Úgy látszik, a szakszervezeteknél egy visszatérő motívum, hogy minden változás előtt ilyen számokkal ijesztgetik az embereket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szeptembertől körülbelül 170 ezerrel kevesebb gyerek kezdi meg iskolai tanulmányait, mint 2002-ben, és becslések szerint 24 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Ez nagyon jelentős csökkenés, és a közoktatási rendszerben a gyerekért van a pedagógus, nem pedig fordítva, tehát ha ilyen radikális mértékben csökken a tanulók száma, akkor ebből szükségszerűen következik bizonyos pedagóguslétszám-csökkenés is. Hoffmann Rózsa közölte: a koncepciójukban az is szerepel, hogy minden kistelepülésen, ahol erre igény és elegendő számú gyerek is van, ott fenn kell tartani az alsó tagozatot.

Jövőre léphet életbe az új közoktatási törvény – mondta Hoffmann Rózsa, aki azt is szeretné, ha ezzel párhuzamosan életbe lépne az új nemzeti alaptanterv is, felmenő rendszerben. Idén szeptembertől csupán egy változással számolhatnak a diákok az eddigiekhez képest, ez pedig a mindennapos testmozgás lehetővé tétele az alsó tagozaton. A várhatóan jövőre hatályba lépő új közoktatási törvény a tanárok bérezését tekintve a többi között szakít az óraadói szemlélettel, és a fizetéseket megemelve új munkaidő-elszámolást, valamint központi bérfinanszírozási rendszert vezetne be.

Szeptemberben tárgyalhatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a kormány, miután a közigazgatási államtitkárok ülésén nem volt szó a tervezetről – közölte az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a grémium szerint a koncepció bizonyos pontjai politikai döntést igényelnek. Azt mondta, az eredeti, őszi koncepcióhoz képest fontos kérdésekben nincs változás. Megismételte, a Széll Kálmán-tervben előirányzott 88 milliárdos elvonást 2014-ig túl soknak tartja. Az államtitkár szólt arról is, hogy felül kell vizsgálni a Bolognai rendszert, és egyes területeken vissza kell térni az osztatlan képzéshez, máshol továbbra is megmaradhat a kétciklusú folyamat.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!