Júliusban erősített a FIDESZ

Nőtt a Fidesz támogatottsága, az MSZP táborának létszáma ismét csökkent. Az SZDSZ új elnöke egyelőre nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Továbbra is lesújtó a lakosság véleménye a kormányzat telejesítményéről, a többség változatlanul előrehozott választásokat akar.

Nőtt a támogatottsági különbség a két nagy párt között – derül ki a Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának  júliusi eredményeiből. A Fidesz szavazótábora két százalékponttal növekedett, az összes megkérdezett 27 százalékát teszi ki, míg az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent, 13 százalékon áll. Egyelőre az új vezetéssel sem sikerült elmozdulnia a holtpontról az SZDSZ-nek, a párt az összes megkérdezett körében egy százaléknyian támogatják, és erodálódni látszik az MDF tábora is, a korábbi 5 százalékról ugyancsak egy százalékra csökkent.

Nem változott a lakosság politikai aktivitása, a biztos szavazó pártválasztók aránya júniushoz hasonlóan 36 százalékon áll. A Fideszre a biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada (65 százalék +2 százalékpont), az MSZP-re pedig egynegyedük (25 százalék -1 százalékpont) szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Az SZDSZ és az MDF egyaránt 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.  

Lesújtó a kormány megítélése

A megkérdezettek 65 százaléka negatívan ítélte meg a kormány tevékenységét, és 56 százaléknyian marasztalták el az ellenzéket.. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya valamelyest növekedett az elmúlt hónapban (32 százalék), míg a csak a kormánnyal elégedetleneké nem változott (33 százalék). Továbbra is többségben a kormányváltók A megkérdezettek relatív többsége a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatja.

A megkérdezettek 36 százaléka inkább Orbán Viktort, míg 26 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek. Közel egyharmaduk viszont a két politikus közül egyiküket sem tartja alkalmasnak a kormányfői poszt betöltésére.

Háromszoros többségben az előre hozott választás hívei

A kormányválság tavaszi kirobbanása óta a Századvég és a Forsense minden hónapban vizsgálja a jelenlegi politikai helyzetből kivezető utak megítélését. A lehetséges opciók közül továbbra is az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb, de nem éri el az 50 százalékot (44 százalék). A második leggyakrabban említett megoldás a jelenlegi, azaz az MSZP kisebbségi kormányzása Gyurcsány Ferenc vezetésével (14 százalék), míg a harmadik legtöbb szavazatot a korábbi koalíció helyreállítása kapta (12 százalék). Ezek az értékek gyakorlatilag nem mutatnak változást június óta.

Továbbra is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy képes lesz-e a Magyar Szocialista Párt a 2010-es országgyűlési választásokig önállóan kormányozni, de immár stabilan azok vannak többségben, akik szerint a kisebbségi kormányzás hosszú távú fennmaradása a valószínűbb (47 százalék), mint annak bukása (40 százalék).  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!