Katasztrófába torkollott, amikor letértünk a Szent István-i útról + Fotók

A magyar nemzet mindig akkor gazdagodott lelkiekben, szellemiekben és anyagiakban is, amikor hűséges volt Szent István örökségéhez – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Bács-Kiskun megyei Nemesnádudvaron.A KDNP elnöke hangsúlyozta, hogy Szent István műve ma is él. Példaként említette a kalocsai érsekséget, a templomépítéseket és a ma is fennálló megyerendszert. Emlékeztetett arra, hogy a kommunista propaganda megpróbálta meghamisítani Szent István ünnepét és az 1949-es Alkotmány ünnepévé változtatni, de ez nem sikerült, mert a nagy király műve a mai napig is él az emberek szívében.

Mindig katasztrófába torkollott, ha akár balra, akár jobbra lecsúsztunk erről a Szent István-i útról – hívta fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus augusztus 20-a előestéjén, a többségében német nemzetiségű település felújított főterének átadása alkalmából rendezett ünnepségen.
    
Semjén Zsolt kiemelte: a Szent István-i mű lényege az, hogy úgy csatlakozott Európához, úgy vette fel a kereszténységet, hogy eközben megőrizte, egy évezredre biztosította az országnak a szuverenitást, a függetlenséget.
    
A KDNP elnöke hangsúlyozta, hogy Szent István műve ma is él. Példaként említette a kalocsai érsekséget, a templomépítéseket és a ma is fennálló megyerendszert. Emlékeztetett arra, hogy a kommunista propaganda megpróbálta meghamisítani Szent István ünnepét és az 1949-es Alkotmány ünnepévé változtatni, de ez nem sikerült, mert a nagy király műve a mai napig is él az emberek szívében.
    
Szent István műve ezer éve áll – emelte ki a miniszterelnök-helyettes, aki szerint  „a jelenlegi Alkotmány nem fogja megérni a következő év Szent István ünnepét” .
    
A politikus az igazi Szent István-i gondolatnak azt nevezte, ha saját környezetünkben is követni tudjuk a szent király gondolatát. „Itt és most legyünk Szent Istvánok!” – mondta.
    
Semjén Zsolt méltatta Nemesnádudvar polgármestere, Knáb Erzsébet és a kétezer lakosú település polgárainak tevékenységét, amelyet „kicsiben a Szent István-i mű folytatásának” nevezett. Mint hangsúlyozta: az országot nem lehet általában építeni, az ország akkor épül, ha a városok és a települések épülnek.
    
Nemesnádudvaron az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 25 millió forintból újult meg a főtér. Azzal egyidejűleg átadták azt a tíz felújított utcát is, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 200 millió forintos költségvetésből készült el.

Tavasszal tesszük fel az „i”-re a pontot

A Fidesz-KDNP kalocsai szervezetének jó programja van, melynek megvalósítását olyan lendülettel kell megkezdeni, mint ahogy az Orbán-kormány kezdett saját programjának megvalósításába – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes  Kalocsán.

Kalocsán is olyan városvezetésre van szükség, amely jól együtt tud működni a Fidesz–KDNP-kormánnyal, s a hasonló politikai többségű megyei önkormányzattal – mondta a kereszténydemokrata politikus a helyi Fidesz-KDNP kampánynyitó rendezvényén.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: adja Isten ezt a bölcsességet a kalocsaiaknak, hogy saját érdekeikre hallgassanak, és támogassák Török Ferencet, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét és csapatát. Beszédében visszautalt a kormányváltás óta meghozott intézkedésekre, melyek alapvető változást hoztak az ország életében. „Nem egy elosztáslogikában, hanem szabadságlogikában gondolkodunk” – mondta.

A jövőről szólva utalt arra, hogy olyan adókedvezményeket terjeszt a Parlament elé a kormány, mely segíteni fogja a családok életét. „A szociális igazságosság jegyében” határt kellett szabni a végkielégítéseknek – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az arányos közteherviselés szellemében megadóztatták a bankokat.

„Hatályba lép a kettős állampolgárságról szóló törvény” – emelte ki, s ezt a bejelentését nagy taps fogadta. Mint mondta, helyesnek tartja azt, ha egy Magyarországon élő nemzetiségi felveszi a román, szlovák, szerb vagy horvát állampolgárságot, de elvárja azt, hogy ne támasszanak akadályt a magyar állampolgárság felvétele elé a szomszédos államok sem.

Az „i”-re a pontot tavasszal fogjuk feltenni, amikor elfogadjuk az új Alkotmányt, amely figyelembe veszi a magyar tradíciót, s a keresztény gyökereinket – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Török Ferenc, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje beszédében elmondta: szülővárosát egy élhető, újra működő európai várossá szeretné fejleszteni. Elmondta: 1998-ben költözött Budapestre, de figyelemmel kísérte a város életét. A sikeres vállalkozó - mint kifejtette - polgármesterként munkahelyeket szeretne teremteni, a fiatalok számára pedig ismét vonzóvá szeretné tenni a települést. A pedagógus végzettségű polgármesterjelölt két éve költözött vissza Kalocsára, és azóta ismét aktívan részt vesz a helyi közéletben. „A munkahelyteremtés polgármestere akarok lenni” – emelte ki programjának fő mondanivalóját Török Ferenc.

Török Ferencet, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét az Összefogás Kalocsáért Egyesület is támogatja. Több százan vettek részt a Fidesz-KDNP kampánynyitó rendezvényén a Kalocsa Hotel udvarán felállított sátorban.

Kalocsa jelenlegi polgármestere, Török Gusztáv Andor 1990 óta vezeti a várost. Az ezer éves érseki székhelyen a szavazók eddig mindig az SZDSZ jelöltjét választották meg a település élére. Az SZDSZ-ből kilépett, párt nélkül maradt polgármester függetlenként indul a választáson.

Fotók
Szoboravatás Kiskörén, Ünnepség Bátyán, Falunap Miskén, Kalocsai kampánynyitó

 
 
 
 
 
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!