A KDNP javaslata 200-250 ezer családnak jelent segítséget

Várhatóan ősszel kerülhet az Országgyűlés elé a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) családi adókedvezmények kiterjesztéséről szóló javaslata. Magyarországon 3,8 millió ember rendelkezik adóbevallással, ebből a 2011-es adatok alapján 1 millió 17 ezer ember az, aki gyermekek utáni adókedvezményt igényelt. Az indítvány a negyedüknek, nagyjából 200-250 ezer családnak jelentene segítséget – vont mérleget Harrach Péter a Duna Közbeszéd című műsorában.

A KDNP frakcióvezetője hozzátette: egyelőre egy technikai probléma áll fenn, az adókedvezmény járulékból történő leírása esetén ugyanis a befizetés elmaradását valahogy pótolni kell, hogy ne járjanak rosszul azok, akik nem fizetnek járulékot. Ez azonban megoldható, és a KDNP, "mivel a családok pártjának vallja magát", megtette javaslatát, ám még további egyeztetések szükségesek, amelyek remélhetőleg a nyáron lezajlanak, a módosítás pedig ősszel az Országgyűlés elé kerülhet – hangsúlyozta.

Műsorvezetői kérdésre reagálva leszögezte: „arra van pénz a költségvetésben, amit fontosnak tartunk, a családok helyzete és állapota pedig lényeges kérdésnek tekinthető”. Hozzáfűzte, hogy az adóhatóság számításai szerint 50-60 milliárd forint az az összeg, amit még le lehetne írni a járulékokból. Lesznek olyan családok, főleg a nagyjövedelműek, akik ezt nem veszik majd igénybe, mert olyan magas az adójuk, hogy abból írják le a kedvezményt, így végső soron a módosítás a kisebb jövedelmű és a sokgyermekes családoknak kedvez – húzta alá.

A műsor második felében az egyházi törvény harmadik módosítására áttérve kifejtette: az egyházak elismerésénél a támogatók számával kapcsolatban el kell fogadni a különböző közösségek adatait. Egy olyan egyház, amely legalább 20 éve működik már Magyarországon, olyan ismertséggel rendelkezik, ami alapján eldönthető, hogy „bizniszszervezet” vagy tényleges egyház – állapította meg.

Úgy vélte: a kritériumnak számító, az ország lakosságához viszonyított 0,1 százalékos taglétszám meghatározásához a népszámlálási adat tekinthető egyetlen objektív forrásként, így azt kell figyelembe venni.

Az adatfelvétel során a vallási hovatartozás kérdésére azonban nem volt kötelező válaszolni, így 2,7 millió embert nem is rendelkezett erről. Harrach Péter ezzel kapcsolatban rámutatott: egy magára valamit adó szervezet olyan tagokkal rendelkezik, akik ilyen kérdésekre válaszolt adnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!