A KDNP szerint Mesterházy Attilának be kell számolnia tárgyalásairól

Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek be kell számolnia arról, hogy miről tárgyalt egy francia óriásvállalattal Paks ügyében. Kérdés, hogy mit ígért a szocialista politikus a vállalatnak, kinek a nevében és milyen felhatalmazással tárgyalt tavaly a paksi atomerőműről – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Az őszödi beszéddel kapcsolatban elmondta: ami törvényes keretek között megismerhető, azt nyilvánosságra kell hozni a jelentésből.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: az MSZP elnökének választ kell adnia arra, hogy miért találkozott valójában a cég képviselőivel, mit kínált nekik és mit ajánlottak neki.   

Rétvári Bence kifejtette: a francia cég ismert az európai szakmai közvélemény előtt, ugyanis kartellezés és ártúllépés miatt is az Európai Bizottság elé került az ügye, továbbá azért is, mert Finnországban nagyon elhúzódik egy atomerőmű kivitelezése, amelyet ők építenek.  

2003-ban a Népszabadság azt írta erről a vállalatról, hogy az akkori paksi üzemzavarhoz is köze volt – tette hozzá.  

Az államtitkár kitért arra, hogy Józsa István, akinek a cége több milliárd forintos megbízást kapott az atomerőműtől, is jelen volt a megbeszélésen.  

Hangsúlyozta: mindenkinek érdeke, hogy megtudják, mi történt, bár abban nem lehet bízni, hogy az Együtt-PM aktivistái majd elfoglalják az MSZP székháznak a portáját vagy felmásznak az erkélyére teljes adatnyilvánosságot követelve.  

Kérdésre válaszolva az államtitkár a budapesti ügyvédi kamara tisztújításáról is beszélt. Mint mondta, egy autonóm szerv autonóm procedúrájáról van szó, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak nem kell közbeavatkoznia.  

Ha valaki úgy érzi, hogy jogsértés történt, akkor jogorvoslati kérelemmel állhat elő – közölte.

Az őszödi beszéddel kapcsolatban Rétvári Bence kifejtette: Gyurcsány Ferenc az egész beszédet és a jelentést titokban akarta tartani, de fontos, hogy kiderült, hiszen így tudni lehet, mi az MSZP valódi véleménye. Azt mondta: senki sem cáfolta a beszéd tartalmát, amelyből látható volt, hogy a szocialista politikusok – főleg Gyurcsány Ferenc – miként viszonyulnak a demokráciához, a választásokhoz, és hogy semmitől nem riadnak vissza a hatalom megszerzéséért.  

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy 2006-ban teljesen spontán alakultak az események. Akkor Gyurcsány Ferenc jogsértést jogsértésre halmozott, zárt ajtók mögött beismerte, hogy megtévesztette a közvéleményt, és amikor ez nyilvánosságra került, október 23-án jogsértő módon léptek fel a békés megemlékezőkkel szemben – mondta a KDNP-s politikus. A Fidesz-KDNP részéről viszont semmilyen törvénytelenség nem történt – tette hozzá, megjegyezve azt is, látható volt, hogy az emberek nem tűrik, ha a szemükbe hazudnak.  

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP semmilyen utcai demonstrációra nem buzdított szeptemberben, októberben pedig a forradalom évfordulójára emlékeztek.  

A jelentésről azt mondta, hogy a titokgazda rendelkezhet arról, mekkora részt hoz nyilvánosságra. A Fidesz-KDNP-nek az a legfontosabb, hogy minél szélesebb körű legyen a nyilvánosság, minél több törvényesen megismerhető adat váljon nyilvánossá, hiszen "a lehető legnagyobb hazugság lepleződött le egy szocialista miniszterelnök részéről". Óriási előrelépés már az is, hogy a közvélemény sok olyan részletet megismerhetett, amelyről korábban nem tudott.  

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekben az áll, hogy egy szocialista politikus szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.  

A "Gerilla" fedőnevű ügy lezárásáról szóló, 2009. júliusi jelentés nem nevezi ugyan meg, de a leírásból nagy valószínűséggel megállapítható, hogy az információ Rózsa-Flores Eduardótól származik, aki csak találgatni tudott a kiszivárogtató politikus személyéről, két lehetséges elkövetőt említve. (Rózsa-Flores Eduardót 2009. április 16-án Bolíviában egy akcióban kommandósok lelőtték.)  

A témában készült másik, 2007. májusi, "Gyümölcsöskert" fedőnevű jelentésben megállapítják, szakértői vélemény alapján a hangfelvételt a hivatalos rögzítésre felkért cég munkatársai készítették az őszödi kormányüdülőben, hiteles, vagy annak látszó szóbeli megrendelés alapján. A vizsgálat megállapította, hogy a felvételt készítő társaság munkatársai jóhiszeműen jártak el, és lojálisak voltak az MSZP-hez és Gyurcsány Ferenchez. Mint írják, azonosították azt az embert, aki a nyilvánosságra kerülést megelőző napon birtokában volt a kalózfelvételnek és azt e-mailben továbbította. Ellenőrzése során megállapították, hogy erősen jobboldali beállítottságú.  

A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat nem tudták tisztázni, így nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.  

Gyurcsány Ferenc tagadja, hogy tudtával és hozzájárulásával hozták nyilvánosságra őszödi beszédét. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának szombati, rendkívüli adásában nemmel felelt arra a kérdésre, hogy volt-e része a felvétel kiszivárogtatásában.  

Az Összefogás pártjai félrevezetőnek és hiányosnak tartják az őszödi jelentést, míg a Fidesz és a KDNP úgy látja, hogy az korábbi véleményüket erősíti meg arról, hogy Gyurcsány Ferenchez és a szocialistákhoz köthető a beszéd kiszivárogtatása, a Jobbik pedig az elmúlt 24 év politikusai szégyenének tartja a beszéd körüli ügyet.

Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek be kell számolnia arról, hogy miről tárgyalt egy francia óriásvállalattal Paks ügyében. Kérdés, hogy mit ígért a szocialista politikus a vállalatnak, kinek a nevében és milyen felhatalmazással tárgyalt tavaly a paksi atomerőműről  – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!