Kedvezményeket kapnak a felelősen gazdálkodó önkormányzatok

Azok az önkormányzatok, amelyek felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, kedvezményekre számíthatnak – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Szekszárdon. A KDNP elnöke hangsúlyozta: a kormány a megyei önkormányzatok és a kistelepülések után az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságait is részben átvállalja. Az önkormányzatok, a kormány és a bankok érdeke is az, hogy a folyamat minél előbb lezáruljon.

Az emberek iránti felelősség mondatja azt, hogy az önkormányzatokat ki kell hozni az adósságcsapdából – jelentette ki Semjén Zsolt. A kormány tagjai ezután tárgyalnak a nagyobb településekkel az adósság átvállalásáról, majd a hitelező bankokkal kezdenek megbeszéléseket.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kifejtette: az eladósodott önkormányzatok egy része súlyos felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, más részük azért adósodott el, mert a beruházásokhoz nem volt önerejük, jelentős részük pedig a működéshez vett fel hitelt.

Kirívó esetben előfordulhat, hogy olyan felelőtlen volt a gazdálkodás, amelynek büntetőjogi következményei lehetnek, ennek feltárása az Állami Számvevőszékre tartozik. Nagyobbrészt azonban politikai felelősség állapítható meg, aminek feltárása legitim dolog, hogy az emberek tudják a következő választáson, miként jutott ide a településük – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Nincs kettős mérce, érdektelen, hogy milyen pártállású az adott település polgármestere. Hozzátette azonban azt is, hogy a hiteleket nem a polgármesterek, hanem a képviselő-testületek vették fel, amelyek összetétele rendkívül színes – jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes.

Kérdésre válaszolva elmondta: a felelősen gazdálkodó önkormányzatok a pályázati lehetőségek terén kivételezett elbánásban részesülnek a továbbiakban. Szintén kérdésre válaszolva Semjén Zsolt kijelentette: egyelőre nem lehet megmondani, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb városok esetében mekkora hiteltömegről van szó, mivel az önkormányzatok cégeinek, intézményeinek adósságát is ide lehet számítani. Az önkormányzatok, a kormány és a bankok érdeke is az, hogy a folyamat minél előbb lezáruljon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!