Át kell alakítani a szociális rendszert

A gazdasági válságról és annak kezelésében az egyházak szerepéről volt szó az Európai Néppárt firenzei konferenciájának zárónapján. Hölvényi György egyházügyekért felelős államtitkár a Magyar Távirati Irodának adott nyilatkozatában a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a krízis lehetőség is, hogy az emberek újragondolják, ezen az úton nem lehet továbbmenni. Kiemelte: Magyarországnak igen nehéz helyzetben kell szociális kérdéseket kezelnie.

Az egyházügyi államtitkár az általános európai gazdasági válságra utalva kifejtette: a jelentősebb bevételekkel bíró államoknak is át kell alakítaniuk a szociális és képzési rendszereiket. Ez részben gazdasági, részben demográfiai kérdés. Megjegyezte: mintha Európában nem szeretnének foglalkozni a demográfiai kérdésekkel. Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül súlyos következményei lesznek, ha a demográfiai helyzet nem változik. Ez különös súllyal esik latba a nyugdíjrendszer szempontjából – mutatott rá.

Hölvényi György utalt arra, hogy Magyarországon a kormány szeretné minél szélesebb körben bevonni az egyházakat az oktatási és a szociális ellátásba. Az egyházaknak van egy olyan közösségi kultúrájuk, amely ehhez a munkához kell - közölte, hangsúlyozva: most kezdődtek meg az egyeztetések azokról a kérdésekről, amelyek alapján ez a munka tovább folytatható.

Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő az MTI-nek kijelentette: az európai egyházi párbeszédnek akkor van értelme, ha az egyházak és a politika is azt nyújtják, ami a lényegük. Szerintem az egyházak lelki és erkölcsi téren járulhatnak hozzá a válság következményeinek a kezeléséhez."

Az európai parlamenti képviselő úgy vélekedett: kiemelt szerepük van az egyházi oktatási intézményeknek. Leszögezte: az egyházaknak erkölcsi kötelességük kiállni a szenvedők mellett. Tőkés László kitért arra is, hogy a hit által ihletett politika a kereszténydemokrácia sajátja volt, ez azonban sajnos háttérbe szorult. Napjainkban ugyan ismét előtérbe került, de tovább kell erősíteni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!