Keresztény Magyar Szövetség: Kérjen bocsánatot Ivan Gasparovic!

Az egységes magyar nemzet nevében fejezte ki tiltakozását az egy hónapja zászlót bontott  felvidéki Keresztény Magyar Szövetség Esterházy János (1901-1957) nevének meggyalázása miatt a Révkomárom belvárosában tartott sajtótájékoztatón. Felszólították a szlovák köztársasági elnököt, hogy kövesse meg az általa megvádolt szlovákai magyar humanistát és politikust, tevékenységével segítse elő a két nemzet békés egymás mellett élését.

A Kassán felállított Esterházy-szobor kapcsán Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök a fasizmus híveként, nácibarátnak minősítette a minap nyilvánosan Esterházy János, mártír politikust. Az egy hónapja zászlót bontott Keresztény Magyar Szövetség (KMSZ) elnöksége nyílt levélben szólítja fel a szlovák köztársasági elnököt, hogy kérjen bocsánatot kijelentéséért – mondta Fehér Csaba Nyitra megyei képviselői, elnökségi tag. A Révkomárom belvárosában tartott sajtótájékoztatón részt vett még Halász Béla, szintén Nyitra megyei képviselői, valamint Sárközi János és Csapucha Árpád – valamennyien elnökségi tagok. A mozgalom egyelőre nem alakul párttá, az említetteken kívül elnökségi tag még Hamerlik Richárd volt szlovák parlamenti képviselő, felvidéki politikus, ők valamennyien egyenlő jogokat gyakorolnak az új szövetség élén.

– Esterházy János gróf Kassán választott országgyűlési képviselőként került a csehszlovák parlamentbe, s egyetlen képviselőként szavazott a Tiso-féle szlovák parlamentben a zsidótörvények ellen 1942-ben. Keresztényként, magyarként és demokrataként emelte fel szavát a fasizmus ellen, akit 1949-ben mégis átadott a csehszlovák kormány a szovjet titkosszolgálatnak. 1949-ben tért haza szülőföldjére, s noha lehetősége lett volna rá, nem hagyta el azt. Csehszlovákia börtöneit megjárva 1957. márciusában halt meg a mirovi börtön foglyaként. Az oroszok rehabilitálták, Simon Wiesenthal is megvédte, Lengyelország posztumusz kitüntette, a katolikus egyház pedig kezdeményezte boldoggá avatását. Szlovákiában azonban még mindig háborús bűnösként tekintenek a mártír politikusra – foglalta össze Fehér Csaba Esterházy János tragikusan is felemelő életútját.

Az Ivan Gasparovicnak megfogalmazott nyílt levélben a KMSZ visszautasítja az Esterházyt ért vádakat, s nyomatékosan felszólítja a szlovák elnököt, hogy tevékenységével segítse elő a két nemzet békés egymás mellett élését. „Az árokásás helyett vegyen példát Esterházy Jánostól” – írják, hiszen a felvidéki magyar politikus „ezeréves sorsközösségként” emlegette a magyar és a szlovák együttélést. Halász Béla elnökségi tag a történelmi hitelességre hivatkozott, midőn megindokolták, hogy miért várják Gasparovic elnök bocsánatkérését. Esterházy János személye és tevékenysége a demokratikus politikai magatartás példája, hangzott el. „Tisztelt elnök úr! Az egységes magyar nemzet, minden keresztény és más vallású ember nevében követeljük, vonja vissza kijelentését, kövesse meg Esterházy Jánost, és kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket ezzel megsértett!” – olvasható a szlovák kormányfőnek címzett nyílt levélben, amelyet a KMSZ magyar, szlovák és angol nyelven is elküldött Ivan Gasparovicnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!