A kereszténydemokraták célkitűzéseit támogatja a miniszterelnök

A KDNP markánsan képviseli a gyermekes családok érdekeit – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Harrach Péter, a párt frakcióvezetője. A tavaszi ülésszakot értékelve kifejtette: a nemzetközi gazdasági környezet rossz volt az elmúlt fél évben, és  sajnos ez a következő hónapokban rosszabbodni fog. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor szövetségeseivel folytatott egyztetésen örömmel fogadta a családok és a rászorulók életét könnyítő kereszténydemokrata javaslatokat.

Harrach Péter álláspontja szerint a nehézségek ellenére a  kormány és a parlament jól teljesített, egyszerre csökkentették az államadósságot és a költségvetési hiányt, és növelték a versenyképességet. A kormány bátran képviselte kiegyensúlyozott uniós politikáját. Ez azt jelenti, hogy az unión belül a nemzeti érdekeket erőteljesen képviselik, az unió által gyakran diktált feltételek helyett a magyar valósághoz illeszkedő döntéseket hoznak. Erre jó példa a munkahelyvédelmi csomag, ezen belül pedig a kisvállalkozók és kisadózók megsegítése.

Arra a kérdésre, hogy a KDNP meg tudta-e jeleníteni önálló arcát, el tudta-e érni politikai céljait, a frakcióvezető válaszában hangsúlyozta: a kereszténydemokraták számára három réteg kiemelt fontosságú: a kisjövedelműek, a jövedelemmel nem rendelkezők, illetve a családok. Az ő érdekükben a munkahelyvédelmi csomag megalkotásából is kivette részét a KDNP.

Emlékezetett rá, hogy a kereszténydemokraták javasolták az akciótervben a gyedről, gyesről visszatérő kisgyermekes anyák munkahelyi elhelyezkedését segítő munkabérköltség-csökkentést, amely azt jelenti, hogy a munkáltatójuknak nem kell utánuk járulékot fizetni. Emellett a KDNP indítványozta a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segítő munkabérköltség-csökkentést. Ezen kívül a párt több szociális kezdeményezéssel élt az Orbán Viktor miniszterelnökkel való július közepi egyeztetésen.

Harrach Péter elmondta: a kormányfő örömmel fogadta, és támogatandónak tartotta a családi csődvédelem intézményének bevezetését, amelyet egyébként már a Gyurcsány-kormány idején benyújtottunk a parlamentnek, csak az MSZP részéről nem volt rá fogadókészség.

Az egyeztetésen a családi adózás módosítását is szorgalmazta a KDNP, a kereszténydemokraták azt szeretnék elérni, hogy  akik az adójukban nem tudják kihasználni száz százalékig az adókedvezményeket, azok ne csak a személyi jövedelemadójából, hanem a munkavállalói járulékukból is megtehessék ezt. Egy gyereknél tízezer, két gyereknél húszezer, míg három gyereknél 99 ezer forintot jelent ez a kedvezmény.

A frakcióvezető tájékoztatása a miniszterelnök azt a javaslatot is egyetértéssel fogadta , hogy azok a rokkantnyugdíjasok, akik kikerültek az ellátórendszerből, könnyebben kaphassanak munkát. Terveik szerint ezeknek az embereknek állami támogatással kell munkahelyeket létrehozni. A kereszténydemokraták álláspontja szerint az állami cégeknél, önkormányzatoknál vagy akár a minisztériumokban legalább annyi fizetést kell a munkát vállaló rokkantnyugdíjasoknak kapniuk,  mint amennyi a nyugdíjuk volt.

Harrach Péter kijelentette: néhány ezer főt érintő kérdésről beszélünk, de a KDNP fontosnak tartja, hogy foglalkozzunk velük. Az imént említett kezdeményezéseink ősszel a parlament elé kerülhetnek.

Arra a kérdésre, hogy a párt elégedett-e az egyik legtöbb feszültséggel járó területen dolgozó oktatásért felelős államtitkárral a KDNP alelnöke úgy fogalmazott:  aA közoktatás, a felsőoktatás és a pedagógus-életpályamodell kapcsán nagy lépéseket tett előre Hoffmann Rózsa. Jelentős változásokat vitt végig az értékcentrikus oktatás kialakításában, amely nagy érdeksérelmekkel járt. De a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása kapcsán elindított Híd-programok, és a hároméves óvodáztatás bevezetése is az ő személyéhez köthető.

A tejes interjút itt olvashatja el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!