A keresztényekért elsőként a keresztényeknek kell kiállniuk

Az utóbbi napok leginkább felkavaró híre a Líbiában brutálisan kivégzett egyiptomi keresztények ügye volt. Mi, fiatal kereszténydemokraták mélyen elítéljük és elutasítjuk az erőszak, a vallásüldözés minden formáját. Az ártatlan áldozatok előtt fejet hajtunk, hozzátartozóiknak részvétünket nyilvánítjuk. Az Iszlám Állam szörnyű brutalitása azonban nem ezzel az eseménnyel kezdődött Líbiában sem.

Az észak-afrikai országban a fegyvertelen keresztény dolgozók helyzete az elmúlt években romlott, a keresztény templomok és sírok elleni támadások már 2012-ben elszaporodtak, 2013-tól pedig a keresztények elleni célzott gyilkosságok is elkezdődtek. 2014 februárjában 7 egyiptomi keresztényt találtak meggyilkolva a tengerparton Benghazi közelében. December végén egy kopt keresztény családot kivégeztek a Sirt-i lakásában. 2015 január elején jelentették be, hogy 20 egyiptomi keresztényt elraboltak, többségük Minya tartományból szegény falvakból származnak. Lefejezésükről február 13-án jelentek meg az első képek, 15-én pedig a sokak által megismert videó.

Mindezek a kereszténység kezdeti időszakának vértanúira és a huszadik század tömeggyilkos, vallásüldöző diktatúráira emlékeztetnek bennünket.

Meggyőződésünk, hogy nyugtalan világunkban csakis a kipróbált, stabil értékekhez való ragaszkodás jelenthet támpontot az emberiség számára. Nagyon fontos ezért határozottan kiállnunk a nyugati civilizációnk gyökerét jelentő keresztény értékeink mellett.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy a világban vallási meggyőződésükért üldözött keresztény emberek érdekében elsősorban a többi kereszténytől várható el határozott és hiteles kiállás, ezért soha nem hagyhatjuk szó nélkül az ilyen jelenségeket. Rendkívül fontosnak tartjuk a világ és Magyarország közvéleményének a jelenleginél szélesebb körű tájékoztatását a világban napjainkban tapasztalható vallásüldözésről, hiszen egy probléma orvoslása a probléma megismerésével kezdődik. Különösen helytelennek tartjuk egyes európai politikai erőknek a keresztények védelme érdekében történő intézkedések lassítására irányuló megnyilvánulásait.

A muszlim világ vezetőitől pedig a terror elleni hatékonyabb együttműködést várunk el a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Különösen szép gesztusnak tartjuk ugyanakkor, hogy Egyiptomban az elnök parancsára templomot építenek a 21 vértanú tiszteletére az állam pénzén, hiszen korunk problémáira nem találhatunk igazi megoldást a világvallások közötti békés együttélés és kölcsönös türelem nélkül.

A hamvazószerda a nagyböjti időszak kezdete. Ilyenkor alkalmunk adódik a szokásosnál mélyebb elgondolkodásra keresztény felelősségünkről a nagyvilágban.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!