Keresztes Sándor a kereszténydemokrácia zászlóvivője volt

Magyar hazafinak, a kereszténydemokrácia zászlóvivőjének nevezte Keresztes Sándor egykori politikust a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke vasárnap a Kolozs megyei Magyarokerekén. Semjén Zsolt erről azután beszélt, hogy felavatták a településen született volt vatikáni nagykövet emléktábláját. Keresztes Sándornak óriási szerepe volt abban, hogy a Barankovics-pártot át lehetett menteni a rendszerváltozásra és napjainkig. A párt volt tiszteletbeli elnöke tavaly hunyt el.

A Barankovics István Alapítvány a KDNP újraalakulásának 25. évfordulóján tisztelgett emléktábla-állítással Keresztes Sándor, az 1944-49. között működő, a kommunisták által ellehetetlenített Demokrata Néppárt alapító tagja, volt vatikáni nagykövet előtt. A tavaly elhunyt Keresztes Sándor 1919-ben Magyarokerekén (Kalotaszentkirály község része) látta meg a napvilágot. 
   
Semjén Zsolt, miután a kereszténydemokrata politikus fiával, Keresztes K. Sándor volt környezetvédelmi miniszterrel leleplezte az emléktáblát, az MTI-nek nyilatkozva közölte: Keresztes Sándornak óriási szerepe volt abban, hogy a Barankovics-pártot át lehetett menteni a rendszerváltozásra és napjainkig. A politikus felidézte, hogy Keresztes Sándort letartóztatták a nyilasok, bebörtönözték a kommunisták, de mindvégig hű maradt a kereszténydemokráciához. 
   
A zsúfolásig megtelt templomban tartott laudációban elhangzott: Keresztes Sándor politikai nézetei a nemzeti hagyományokra épültek, ugyanakkor a katolikus szociális reformmozgalmakban megújult, korszerű keresztény eszmények formálták. 
   
Semjén Zsolt kitért arra is, hogy a kereszténydemokrata politikusnak jelentős szerepe volt abban, hogy II. János Pál pápa a gyulafehérvári egyházmegyét érseki rangra emelte. Emellett a hatvanas évektől az erdélyi magyar kisebbség és az egyház nemzetfenntartó szerepének megőrzése érdekében üzenetközvetítői feladatot vállalt Illyés Gyula és Márton Áron között.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!