Készül az őszi önkormányzati választásokra a KDNP

Az országgyűlési választásokhoz hasonlóan a legtöbb településen Fidesz-KDNP-szövetség közös jelöltet indít az őszi önkormányzati választásokon, néhány helyen azonban a Kereszténydemokrata Néppárt önállóan állít jelöltet – jelentette be Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a képviselőcsoport Lakiteleken tartott hétvégi ülésén. Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya Tarlós Istvánt, a párt fővárosi frakcióvezetőjét, hogy a Fidesz-KDNP- szövetség főpolgármester-jelöltje legyen az őszi önkormányzati választáson – tudatta budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A kereszténydemokrata képviselőcsoport tagjai hétvégi frakcióülésükön az őszi önkormányzati választásokra való felkészülésről és az őszi ülésszak parlamenti munkájával kapcsolatos kérdésekről tárgyalnak.
    
Harrach Péter elmondta, hogy az őszi önkormányzati választásokon a legtöbb helyen együtt indul a Fidesz-KDNP-szövetség, ugyanakkor néhány helyen külön méretik meg magukat kereszténydemokrata jelöltek. A frakcióvezető konkrét települések említése nélkül azt mondta, úgy ítélték meg, így eredményesebben szerepelhetnek a választásokon.
    
Harrach Péter hangsúlyozta: a két párt megállapodása alapján minden megyében kell lennie KDNP-s jelöltnek, van ahol egy, van ahol három kereszténydemokrata politikus lesz befutó helyen.

Harrach Péter arról is beszámolt, hogy képviselők találkoztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőivel, a találkozón áttekintették az aktuális kérdéseket és az együttműködés jövőbeni lehetőségeit.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kereszténydemokraták alkalmasnak tartják-e Kövér Lászlót az Országgyűlés elnöki posztjára a KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: politikai tapasztalata, illetve jogászi végzettsége és törvényismerete alkalmassá teszi a házelnöki poszt betöltésére a fideszes politikust. A KDNP-frakció támogatni fogja Kövér László házelnökké történő megválasztását – jelentette ki a KDNP képviselőcsoportjának vezetője. Harrach Péter megjegyezte: a Kereszténydemokrata Néppártnak hagyományosan jó a kapcsolata Kövér Lászlóval.

+

Jóváhagyták Tarlós főpolgármester-jelöltségét

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya Tarlós Istvánt, a párt fővárosi frakcióvezetőjét, hogy a Fidesz-KDNP- szövetség főpolgármester-jelöltje legyen az őszi önkormányzati választáson – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus a választmány ülése után elmondta: döntöttek a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is.
  
Kósa Lajos megismételve korábbi kijelentését kifejtette: a legnagyobb tétje az önkormányzati választásnak az, hogy Budapesten végre le lehet-e váltani azt a kurzust, amit a fővárosban képviselnek a gyurcsányizmus szerves folytatásaként. A Fidesz-KDNP szövetség jelöltje az, aki a biztos, gyökeres változást ígéri – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, a kompromisszumkeresés nem jelentheti a kiegyezést a „Hagyó-Horváth nevekkel fémjelzett”, jelenlegi fővárosi többséggel.
 
A kampányról szólva úgy fogalmazott: „.200 önkormányzat van 3.200 különböző kampánnyal”. Lesz kormányoldali koordináció, de az önkormányzat lényege éppen az, hogy maga határozza meg már a kampányát is – jegyezte meg.
   
A sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: úgy érzi magát, mint a világbajnoki döntőn az a csapat, amelyik esélyesebb; „elbizakodottság nincs, optimizmus van”.
   
Kérdésre válaszolva kijelentette: az együttműködés az ellenzékkel általában kívánatos, de mint mondta: „hogy ez milyen formában és milyen struktúrában valósulhat meg, ezt a választások eredménye dönti el”. Koalíciós kérdéseket nem érdemes addig feszegetni, amíg a közgyűlés összetétele nem ismert – tette hozzá.
   
A Fővárosi Közgyűlés majdani összetételét firtató felvetésre Tarlós István úgy reagált: reméli, hogy minél jobban szerepelnek a választáson, és minél nagyobb létszámban lesznek jelen a testületben. Mint mondta, bármilyen olyan eredménnyel elégedett lenne, amely alapján Budapest irányításában meghatározó szerepet játszhatnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!