Két döntést is hozott első ülésén a kormány

Duplájára emelte az árvíz elleni védekezésre fordítható összeget az Orbán-kormány első, hétfői ülésén, ahol arról is döntött a kabinet, hogy újra elindítja a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának előkészítését a Vékás Lajos-féle bizottság közreműködésével. A tényfeltárás, az állapot- és a felelősség rögzítése a kormányzati átadás-átvétel célja; a volt miniszterek, az apparátus együttműködő – közölte Navracsics Tibor az első kormányszóvivői sajtótájékoztatón.  A tervek szerint ezen a héten lépnek hivatalba az Orbán-kormány államtitkárai.

Nagy Anna kormányszóvivő a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kifejtette: az Orbán-kormány kétszeresére emelte az árvíz elleni védekezésre fordítható összeget. Az eddigi 800 millió forintos forrást több mint 1,5 milliárd forintra emelte a kormány, vagyis ennyit kapnak azok a családok, akik segítségre szorulnak az árvíz miatt.

A másik döntés a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításához kapcsolódik, az új kormány ugyanis újra elindítja a Ptk. módosításának előkészítését a Vékás Lajos-féle bizottság közreműködésével. Nagy Anna felidézte: az előző kormány működése alatt Vékás Lajos akadémikus és 19 munkatársa elkezdte a Ptk. módosításának előkészítését, ám 2007-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egyik szakállamtitkára közölte az akadémikussal, hogy a kabinet eltér az általuk összeállított tervezettől.

A tényfeltárás, az állapot- és a felelősség rögzítése a kormányzati átadás-átvétel célja; a volt miniszterek, az apparátus együttműködő – közölte Navracsics Tibor. Leszögezte: jól zajlik az átadás-átvétel, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy rövid időn belül lezajlik a folyamat. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: az első körben az új kormány részéről az általános jogutódtárcák veszik át az egyes minisztériumokat, majd az új tárcák az új struktúrának megfelelően egymás között további átadás-átvételt tartanak a feladatoktól függően. Nagy Anna kormányszóvivő annyit tette hozzá: hétfőn reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes rövid eligazítást tartott ez ügyben a kormány tagjainak. Hozzátette: az átadás-átvételen száznál is több szakember, jogász, informatikus dolgozott.

A tervek szerint ezen a héten lépnek hivatalba az Orbán-kormány államtitkárai – közölte Navracsics Tibor. Bíznak abban, hogy körülbelül a jövő hét közepéig a helyettes államtitkári kar is meg tudja kezdeni a működését.

Az illetékes miniszter tárgyal majd a szolgáltatókkal a közszolgáltatások árairól - közölte Navracsics Tibor, aki szerint válsághelyzetben ellen kell állni az inflációs nyomásnak is, fogni kell az árakat. Érdemben nem kommentálta, hogy nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank, de emlékeztetett korábbi álláspontjukra, amely szerint az a jó, ha minél alacsonyabb a kamatszint.  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!