Kétmilliárd forinttal nőtt a nemzetiségek támogatása

Kétmilliárd forinttal több támogatás jut az idén a tizenhárom hazai nemzetiségnek, mint 2014-ben – jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Az államtitkár ezt óriási eredményként és sikerként értékelte, és azt mondta: bízik abban, hogy a nemzetiségek élnek majd a plusztámogatással.

Soltész Miklós a nemzetiségek országos önkormányzatainak vezetőivel folytatott megbeszélését követően újságíróknak kifejtette: az Országgyűlés döntésének eredményeképpen a nemzetiségeknek 2015-ben adott támogatás kétmilliárd forinttal növekedett.

Az államtitkár ezt óriási eredményként és sikerként értékelte, és azt mondta: bízik abban, hogy a nemzetiségek élnek majd a plusztámogatással.

Hangsúlyozta: a megbeszélésen kiemelten a nemzetiségi nyelv megőrzése érdekében tett törekvésekről, és ehhez kapcsolódóan az oktatás és a nevelés területén végzett közös munkáról és a támogatási rendszerről esett szó.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint négy pályázatot hirdettek meg a nemzetiségeknek. A nemzetiségi civil szervezetek és kulturális rendezvények támogatására kiírt pályázatok keretösszege 110-110 millió forint. Nyelvi táborok megszervezésére 90 millió, a nemzetiségi iskolák pedagógusainak továbbképzésére 10 millió forintos pályázatot írtak ki. Közölte, ezekre január 29-ig lehet pályázni.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a találkozó azt jelzi: az államtitkárság nyitott arra, hogy folytatódjon az „eredményes együttműködés”.

Közölte, a nemzetiségi szószólóknak és az általuk alkotott parlamenti bizottságnak kulcsszerepe volt abban, hogy elérték a plusztámogatást. Úgy értékelik: a testület további fórum arra, hogy érdekeiket megpróbálják érvényesíteni már a törvény előkészítésének szakaszában.

Hollerné Racskó Erzsébet kitért arra is, a nemzetiségi országos önkormányzatok vezetőivel közös kezdeményezéssel éltek a közmédia nemzetiségi műsorkészítésével kapcsolatban. A „közmédiában tervezett átalakítások” arra ösztönözték a nemzetiségi vezetőket, hogy megkeressék a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetését. Mint mondta: megkeresik a nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettest és felkérik arra, hogy soron kívül tekintse át a közmédiában a nemzetiségi műsorkészítést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!