Kezelhetők az eutanázia igényéhez vezető problémák

Az élet nagyon rövid időre is lehet értelmes, az aktív eutanázia igénye a beteg részéről a társadalom és az orvos kudarca, a Kereszténydemokrata Néppárt ellenzi a vonatkozó népi kezdeményezést – mondta el a Kossuth Rádióban a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese. A magyar társadalomban nincs támogatottsága az aktív eutanáziának, az orvosok pedig az élet tiszteletére esküdtek fel, arra, hogy az élet minden minőségében élet – mondta Nagy Kálmán.

A kormánypárt frakcióvezető-helyettese annak kapcsán nyilatkozott, hogy július elején az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette az aktív eutanáziáról szóló népi kezdeményezést. A feltett kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek? A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűlik, a parlamentnek napirendjére kell vennie a kérdést.

Az aktív eutanázia gyilkosság

Nagy Kálmán szerint az aktív eutanázia minden formája gyilkosságnak minősíthető, de a passzív eutanáziánál is vannak olyan helyzetek, amikor szintén emberölés történik.  A politikus úgy véli, a beteg erre való igénye egyaránt orvosi és társadalmi kudarc.  Az eutanázia a kilátástalanság túlmotiválása is, vagyis bizonyos értelemben a beteg egész miliője azt szuggerálja neki, hogy az ő élete már értelmetlen. Ha azonban a környezet ennek ellenkezőjét sugalmazza, akkor az élet nagyon rövid időre is lehet értelmes – tette hozzá.

A remény meghagyása nem jelenti hamis illúziók keltését

A politikus azt is hangsúlyozta, az eutanáziához egy folyamat vezet, ennek része az értékvesztés, az elhagyatottság, a szociális beszűkülés és a krónikus fájdalom. A felsorolt problémák azonban Nagy Kálmán szerint egyenként is kezelhetők, és nagyon fontos, hogy a betegnek még ilyen helyzetében is meghatározzanak valamely rövid távú célt. Orvosi szempontból a legfontosabb a remény meghagyása, ami nem azt jelenti, hogy hamis illúziókkal kell kecsegtetni – mindig igazat kell mondani. Jól meg lehet jelölni, hogy mi a következő cél, „hogy mi az a kérdés, amit rendezni akarunk számára, ez mit jelent az elkövetkező időszakban számára, és hogy milyen életminőséggel fogja ezt az életet megélni arra az időszakra, amíg eltávozik” – fogalmazta meg a kereszténydemokrata képviselő.

Mindenkiért ugyanúgy kell küzdeni

Nagy Kálmán tökéletesen egyetértett azzal a riporteri felvetéssel, hogy egy halálos betegség jobb és rosszabb pillanatokat is tartogat, és utóbbi helyzetekben nem szabad végzetes döntést hozni. Az orvosként is dolgozó politikus azt mondta, kórházában volt olyan betegük, akinél, ha igényli, valószínű minden fórum jóváhagyta volna az aktív eutanáziát, a páciens azonban ma is él.

A KDNP-s képviselő szerint, ha az orvosok mindent megtesznek egy 600 grammos újszülöttért, akkor mindent le kell követni, hogy egy 84 éves néni is teljes méltósággal fejezze be az életét, ha a sors úgy adja.

A KDNP az eutanázia minden formáját elutasítja

A párt frakcióvezető-helyettes korábban, hétfői sajtótájékoztatóján azt is közölte, a KDNP az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben sohasem fog ilyen jogszabályt megszavazni. Nagy Kálmán szerint az orvostudomány napjainkban meg tudja adni azokat a lehetőségeket, amelyek az élet elfogadhatóságát biztosítják.  A kereszténydemokrata politikus megoldásnak látta a hospice mozgalom kiszélesítését, további hospice osztályok kialakítását a kórházakban. Ezeken az osztályokon szakszerű segítség nyújtható a gyógyíthatatlan, halálos betegeknek.
 

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke múlt szerdai sajtótájékoztatóján szintén visszautasította az aktív eutanázia lehetőségének bevezetését. A szakmai szervezet vezetője példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség. Európában csak három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát – tette hozzá.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!