Kilakoltathatóak lesznek a fészekrakó csalók

Módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben dr. Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője arról, hogy a moratórium alatt is kilakoltatható legyen az, aki bűncselekmény útján jutott hozzá az ingatlanjához. A javaslat szerint büntetőügyben hozott jogerős határozat alapján azokra a lakástulajdonosokra, valamint családtagjaira nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium, akik csalással, zsarolással, okirat hamisítással jutottak lakóingatlanhoz.

Molnár Péter, a KDNP Miskolc városi elnöke szerda délelőtti sajtótájékoztatójukon elmondta: Miskolc szocialista országgyűlési képviselői nyújtottak be eredetileg egy módosító indítványt, melyben javasolták a kilakoltatási moratórium meghosszabítását. A kormány közelmúltban elfogadott törvénye szerint 2011. március 1-ig tart a moratórium. Ezt követően sajtótájékoztatót tartott a miskolci MSZP azt hangsúlyozva, hogy az elfogadott törvény miatt nem lehet kilakoltatni a fészekrakó program keretében csalás útján ingatlant szerzőket. Molnár Péter szerint ebben a helyzetben „önt tiszta vizet a pohárba” dr. Nagy Kálmán módosítója, mely szerint: büntetőügyben hozott jogerős határozat alapján azokra a lakástulajdonosokra, valamint családtagjaira nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium, akik csalással, zsarolással, okirat hamisítással jutottak lakóingatlanhoz. Az elnök hozzátette, a törvény eredeti célja továbbra is megmaradt: segíteni a nehéz helyzetben lévőkön. Molnár Péter azt is megemlítette, hogy bár tavasszal elfogadott a miskolci közgyűlés egy együttélési kódexet, azt azonban senki nem tartatja be a lakókkal.

Dr. Nagy Kálmán szerint 2006-2008-ban már érezhető volt Miskolcon a lakáspiac fellendülése, elsősorban az Avason és Lyukóban vásároltak ingatlanokat. A szisztéma minden esetben hasonló volt, a Fészekrakó programot kihasználva, az államnak nyolcszáz millió forintos kárt okozva 200-300 család költözött be lakásokba. Ezt követően az Avason megszaporodtak a panaszok, és tarthatatlan a helyzet továbbra is. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, hogy az egyik lépcsőház esetében, ahol a beköltözők megkeserítették az ott lakók életét személyes levélben kérte a jegyzőnél a vizsgálatot, de a jogi főosztály úgy ítélte meg, hogy nincs lehetőségük intézkedni.

Dr. Nagy Kálmán azt is elmondta, jelenleg Magyarországon nincs olyan rendszer, amely kezelné a kilakoltatott családokat, ebben a helyzetben pedig nem lehet embereket utcára tenni. Ezért fogadták el a moratóriumot, mert annak lejártáig ezt a rendszert ki tudják dolgozni. Megemlítette, hogy a moratórium határidejének módosítását is javasolta az MSZP frakció, március 1-ről április 15-re. A képviselő idézett a szocialisták – az ő jelenlegi javaslatához hasonló – módosítójának indoklásából, mely szerinte egyrészt utal arra, hogy önkormányzati dolgozók is részt vettek a csalásban, másrészt az ügyről, mint megtörtént dologról beszél. Ebben az esetben azonban hiányolja a konkrét lépéseket, a kilakoltatásokat, illetve azt, hogy az önkormányzat vizsgálatot indítson a felelősök megkeresésére. Ezért kéri, hogy a város hozza nyilvánosságra, mi történt eddig az ügyben.  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!