Kisemmizés fenyegeti a gazdákat

Veszélybe kerülhet a nemzeti kincsként számon tartott bábolnai ménesbirtok – közölte Medgyasszay László országgyűlési képviselő a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Elmondta azt is, hogy a Barankovics Alapítvány mezőgazdasági szakmai műhelyében kidolgozták a földtörvény módosítását, melynek első paragrafusa kimondja, hogy a tulajdonformától függetlenül a föld nemzeti vagyon. Ha ez így van, akkor a magyar államnak nemcsak joga, de kötelessége is megvédeni – tette hozzá a képviselő.

Medgyasszay László elmondta: a kormány szavakban ugyan kiáll a nemzeti kincsnek számító bábolnai ménesbirtok megőrzése mellett, de konkrét tettekről nincs tudomásunk. Múlt hónapban írásbeli kérdést intéztem Veres János pénzügyminiszterhez, amiben arra voltam kíváncsi, hogy mit tartalmaz az intézkedési terv, és hogy mi lesz a sorsa annak a 11 ezer hektáros földterületnek, amelyet a ménesbirtok hasznosítására bíztak.

Jövőre megváltozik a mezőgazdasági támogatások igénylési rendszere, az egyszerűsített területalapú támogatási formáról a magyar gazdálkodóknak át kell térniük az úgynevezett összevont gazdaságtámogatási rendszerre, az SPS-re. Ezzel kapcsolatban a kereszténydemokrata képviselő elmondta: az áttérés kérdésében kormányberkekből rengeteg ködösítés és félrevezető információ lát napvilágot. Az Európai Unióra hivatkoznak, és az új támogatási formát azzal próbálják magyarázni, hogy csak az áttérés biztosíthatja a jövőben az állattenyésztés támogatását. A Gyurcsány-kormány most sem mond igazat, hiszen a továbbiakban is lenne lehetőség az állattenyésztés támogatására, csak nemzeti forrást kellene hozzá biztosítani – tette hozzá a képviselő. A kormányzati propagandával szemben Medgyasszay szerint az az igazság, hogy az unió azon országaiban, ahol korábban már áttértek erre, fontolgatják a visszatérést a termelésösztönző támogatási módra. Ha egy kormányrendelettel bevezetik az új támogatási rendszert, akkor bekövetkezik a földtulajdonosok kisemmizése – fejtette ki a szakpolitikus.

– A képviselő szerint fennáll a nemzeti vagyon és a termőföld spekulatív kiárusításának a veszélye, hiszen ha bevezetik az új támogatási módot, akkor nagyon sok bérlő kerül helyzeti előnybe. Becslések szerint 600-800 ezer hektár termőföld van ma külföldi érdekeltségű bérletben, ennek döntő többsége bagóért kerülhetett a bérlőkhöz.

– Csak az az ember szerezhessen termőföldet, aki főfoglalkozásban, életszerűen foglalkozik mezőgazdasággal, és aki legalább három-négy éve a településen él. Ma már nem termőföldről beszélünk, hanem mezőgazdasági üzemről, akkor azt is kellene mondjuk, hogy természetes személy csak egy mezőgazdasági üzemben lehet tulajdonos, és csak aki helyben lakik – véli a képviselő. 

A Barankovics Alapítvány mezőgazdasági szakmai műhelyében a kereszténydemokrata képviselők kidolgozták a földtörvény módosítását, melynek első paragrafusa kimondja, hogy a tulajdonformától függetlenül a föld nemzeti vagyon, és ha ez így van, akkor a magyar államnak nemcsak joga, de kötelessége is megvédeni – mondta Medgyasszay László. Hozzátette: olyan törvényeket kell alkotni, amelyek sérthetnek ugyan egyéni érdekeket, de mindig megvédik a közösség érdekeit.

 

Kapcsolódó cikkek:

A kormány csődbe juttatja a Bábolna Ménesbirtokot

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!