Kiszámíthatóvá válhat a pedagógus pálya

Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár jó esélyt lát arra, hogy még ebben a kormányzati ciklusban, 2012-ben vagy 2013-ban elinduljon a pedagóguséletpálya-modell. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta egyöntetű kormányzati szándék van a pedagógusokat megbecsülő, helyzetüket kiszámíthatóvá, átláthatóvá tevő modell bevezetésére.

Az államtitkár elmondása szerint a pedagógus életpálya-modell bevezetéséhez szükséges finanszírozás biztosíthatóságáról naponta tárgyal a szaktárca vezetőjével.
    
Jó esély van arra, hogy élesben elinduljon a pedagógus-életpályamodell ebben a kormányzati ciklusban, 2012-ben vagy 2013-ban, felmenő rendszerben – jelentette ki a kereszténydemokrata államtitkár.
    
Hoffmann Rózsa korábbi észrevételekre úgy reagált: az nem fordulhat elő, hogy egy pályakezdő több fizetést kapjon, mint aki már tíz éve a pályán van. Fontos, hogy a pedagóguspályát biztonságossá tegyék, s ehhez olyan javadalmazást szeretnének rendelni, hogy a pedagógusok biztosak lehessenek abban: meg tudnak élni a fizetésükből, ha ezt a pályát választják – mutatott rá. Megjegyezte: ez nem bérreform, de ilyen elemei is vannak.
    
Ma a létminimum alatt élnek azok a pedagógusok, akiknek nincs rendszeres kiegészítő jövedelmük – tette hozzá.
    
A jól kiválasztott, motivált, jól képzett pedagógus a garanciája a jó oktatási rendszernek, s a pedagógus-életpálya nélkül nem képzelhető el a közoktatás megújítása – emelte ki. Hoffmann Rózsa alapvető célnak nevezte az oktatás eredményességének javítását.
    
A szakpolitikus nagyon fontosnak tartja, hogy a legkiválóbbak kerüljenek a pedagóguspályára. A kétciklusú képzés nem tett jó a pedagógusképzésnek, és az egyszakos tanárképzés sem felel meg a munkaerő-piaci igényeknek.
    
Az várható, hogy a jövőben erősödik az osztatlan, kétszakos tanárképzés túlsúlya - jelezte.
    
Az oktatási államtitkár szerint az másodlagos kérdés, hogy a pedagógus-életpályamodell a közoktatási törvény része lesz vagy külön jogszabály. Most, az előkészítő fázisban, szükségesnek tartották külön jogszabályként nevesíteni – jegyezte meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!