Kitelepítettekre emlékeztek Kisnémediben

A Kisnémedi Hősi Emlékparkban ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg a hortobágyi kényszermunkatáborokba 1951 és 1953 között elhurcoltakról. Hatvan évvel ezelőtt a hortobágyi Árkustanyára több helyi családot is kitelepítettek. Az elhurcoltakat önkényesen válogatták ki, bírói ítélet nélkül. Az ünnepi megemlékezésen részt vett Harrach Péter, a körzet képviselője, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője is.

Harrach Péter elmondta, valamennyien együtt érzünk azokkal, aki ma a családtagjaikra emlékeznek, és tisztelettel hajtunk fejet az áldozatok előtt. Hozzátette, a kitelepített embereket nem csak a szabadságukban korlátozták, de sokan az életüket vesztették a munkatáborokban. A hatvan éve történtek arra emlékeztetnek, hogy abban a társadalmi rendszerben nem létezett az emberi személy méltósága és a szolidaritás.

A politikus arról is szólt, hogy jelenleg nagy változások zajlanak az országban. A cél egy egészséges társadalom felépítése, amelyben ilyen történések nem fordulhatnak elő. Hangsúlyozta, hogy az ünnepeknek közösségépítő szerepük van, és öröm, hogy erre a megemlékezésre a fiatalok is eljöttek, így a következő generációk sem felejtik el a történteket.

Ezt követően Edelman György polgármester és Eötvös Péter a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Az ünnepi műsor zárásaként a környező települések polgármesterei, a pártok képviselői, illetve civil egyesületek, magánszemélyek koszorúzták meg az emlékművet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!