Kivégzett kopt keresztények hozzátartozóival találkozott Orbán Viktor

Líbiában kivégzett kopt keresztény férfiak hozzátartozóival találkozott Kairóban a kopt pápai hivatalban Orbán Viktor miniszterelnök, aki együttérzését fejezte ki a megjelent családtagoknak, és ajándékcsomagokat adott át nekik. A kormányfő – miután megbeszélést folytatott kopt vallási vezetőkkel – a családtagok előtt köszönetet mondott a kopt egyháznak, amiért közreműködik abban, hogy eljusson a magyar segítség a kopt családokhoz.

Orbán Viktor megjegyezte, eddig sem verték nagy dobra a magyar segítségnyújtást, de Magyarország ahogy eddig, úgy a jövőben is folytatja ezt a tevékenységet.


Orbán Viktor miniszterelnök az egyiptomi kopt egyház vezetőivel folytat megbeszélést Kairóban 2016. június 2-án. Balról a második Anba Ermia kopt püspök. (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Kveck Péter, Magyarország egyiptomi nagykövete a helyszínen a közmédiának nyilatkozva elmondta: a kairói magyar nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a kopt keresztények helyzetét, amiről tájékoztatja a budapesti kormányt, és elősegíti, hogy a kabinet különböző nemzetközi fórumokon felemelje a szavát az érdekükben, bármilyen sérelem éri vagy veszély fenyegeti őket.

Egyiptomi hivatalos látogatása végén Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar delegáció olyan családokkal találkozott, amelyeknek családfőjét 2015 tavaszán Líbiában terroristák meggyilkolták.

A kairói al-Azhar mecset nagysejkjével tárgyalt a magyar kormányfő

Az egyiptomi-magyar kapcsolatokról és az európai politikáról is eszmét cserélt Orbán Viktor miniszterelnök és Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset nagysejkje csütörtökön az egyiptomi fővárosban.


Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Ahmad et-Tajjeb, a szunita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja (j) 2016. június 2-án. (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Az egyiptomi-magyar kapcsolatok áttekintésén túl a kormányfő és a vallási vezető – aki az iszlám világ legfontosabb vallástudományi egyetemének vezetője – mélyebb beszélgetést is folytatott arról, mi okozza az európai politika „értetlenségét" az egyiptomi események megértésével kapcsolatban – mondta a mintegy egyórás megbeszéléséről beszámolva Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI tudósítójának Kairóban.

Orbán Viktor arról beszélt – tájékoztatott a sajtófőnök –, hogy szerencsésnek tartaná, ha ki lehetne törni a „politikai és filozófiai prekoncepciók fogságából", ugyanis a jelenlegi európai politikai fogalmak alapján nehéz megérteni Egyiptomot, még kevésbé könnyű tanácsot adni neki.



A nagysejk rendkívül hasznosnak, gyümölcsözőnek értékelte a megbeszélést, amely után elmondta Orbán Viktornak, hogy szeretné jobban megismerni a magyar népet és kultúrát. A miniszterelnök ezért magyarországi látogatásra hívta őt, amit a vallási vezető elfogadott – mondta el Havasi Bertalan.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!