Klubfüggő lesz a beléptetés

Nem teszik kötelezővé a szervezőknek, hogy biometrikus azonosítót alkalmazzanak beléptetéskor a sportrendezvényeken, erről maguk a sportklubok dönthetnek – jelentette ki Simicskó István, sportért felelős államtitkár a köztévében. Mint mondta, az intézkedés célja, hogy ne csak korszerű stadionok épüljenek, hanem a szurkolás is legyen kulturált és szűrjék ki a rendbontókat.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy módosítani tervezik a sporttörvényt, a ketrecharc szabályait szigorítandó.

Hamarosan szigorodhat a beléptetés a stadionokba, miután az országgyűlés elfogadta a sporttörvény módosítását. E szerint a sportrendezvény-szervezők, ha beléptetőrendszert alkalmaznak, a 14 évnél idősebb nézők képmásából, ujj- és vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített, úgynevezett biometrikus sablon alapján azonosíthatják a szurkolókat.

Simicskó István, az Emmi sportért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában hangsúlyozta: ez nem kötelező, csak egy lehetőség arra, hogy egy adott klub alkalmazza, ha adott esetben egy olyan rendbontás történik, ami ezt indokolja. Vagyis klubfüggő lesz a beléptetés rendszere.

Kifejtette: a szurkolók többsége azért megy ki, hogy tisztességesen buzdítsa a szeretett csapatát. Vannak azonban rendbontásra hajlamos, indulati állapotba kerülő szurkolók, akik bizonyos helyzetekben elveszítik az önuralmukat, ezt szeretnénk megfékezni. Ha már korszerű stadionok épülnek, kulturált szurkolást szeretnénk – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: a világbajnokságon is szurkolnak különböző nemzetek fiai, és semmiféle verekedés nincs.

Emlékeztetett: nagyon komoly büntetést kaptunk azért, mert néhány tucatnyi szurkoló a Magyarország-Izrael mérkőzésen antiszemita rigmusokat skandált.

Ha kamerák vannak, és beazonosítható az a személy, aki valami rosszat követ el, akkor ez elég komoly visszatartó erő – hangoztatta Simicskó István, aki arra a kérdésre, miért nem elég a kamera, azt válaszolta: sokféle módszer van arra, hogyan takarja el valaki az arcát.

Annak kapcsán, hogy a Demokratikus Koalíció felszólította az Emmit, vizsgálja ki, hogyan küldhet a Betyársereg fiatalokat ketrecharcolni, azt mondta: felvették a kapcsolatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a küzdősportos sportági szakszövetségek vezetőivel, és azt kérték, hogy „ilyen esetek ne legyenek”. Tegyenek meg mindent azért, hogy a sérülés veszélye csökkenjen. Most készül egy normaszöveg, mely tartalmazza majd a többi közt azt, hogy milyen védőfelszereléseket kell alkalmazni. Leszögezte: ma sem lehet kiskorúakat full-contactban versenyeztetni.

Azt nem tudjuk garantálni, hogy nem lesz sérülés, de törekszünk arra, ne legyenek illegális rendezvények – mondta az államtitkár.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!