Közös a sorsunk, lesz egyesített magyar nemzet!

A szétszakított magyar nemzet egyesítésének jelentőségéről beszélt Orbán Viktor a vajdasági Zenta főterén tartott nagygyűlésen. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke az egynapos vajdasági látogatását záró rendezvényen – a szabadkai rádió által élőben közvetített beszédében –  rámutatott, hogy az egész világhoz hasonlóan Magyarország is nagy változások előtt áll. Úgy fogalmazott, hogy húsz esztendeje él Magyarország és talán a többi közép-európai ország is az átmenet korszakában, amikor a múlt és a jövő egymás mellett létezett, sőt folyamatosan egymás ellen harcolt. Orbán Viktor kijelentette: az a kérdés, hogy ha lezárjuk a régi korszakot, illetve az átmenet időszakát, lesz-e elég erőnk, hogy éljünk a szabadsággal. Döntünk-e, amikor dönthetünk. Fölszólalunk-e, amikor módunk adódik rá, elmegyünk-e választani, amikor elmehetünk, feliratkozunk-e a névjegyzékbe, amikor kivívtuk magunknak a jogot, hogy feliratkozzunk.

Az átmenet jelenségei közé sorolta Orbán a kettős állampolgárságról 2005 decemberében tartott magyarországi népszavazást. „Az átmenet korszakában a közös álmunk, a szétszakított nemzet határok feletti egyesítése is megrekedt” – mondta a politikus, aki a „régi világ erőit” tette felelőssé mindezért, azokat, akik „hatalmukkal visszaélve alantas eszközökkel és hazug propagandával megtévesztették az egyébként jóakaratú magyar választópolgárokat”.

Emlékeztetve arra, hogy a népszavazáson a résztvevők többsége igent mondott a kettős állampolgárságra, a Fidesz elnöke kijelentette: egy leendő kormányzó párt vezetőjeként azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés érvényt szerezzen ennek a döntésnek.
    
A jelenlegi helyzetet értékelve Orbán hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarokat megtagadó pártok összezsugorodtak, vezetőik egymás torkát szorongatják. A Fidesz és szövetségesei számára viszont „a csillagok kedvezően állnak” ahhoz, hogy tavasszal választási győzelmet aratva ezt az átmeneti korszakot lezárjuk, és a magyar nemzet határok fölötti egyesítésének megrekedt ügyét kimozdítsuk”.
    
A Fidesz elnöke kijelentette: az a kérdés, hogy ha lezárjuk a régi korszakot, illetve az átmenet időszakát, lesz-e elég erőnk, hogy éljünk a szabadsággal. Döntünk-e, amikor dönthetünk. Fölszólalunk-e, amikor módunk adódik rá, elmegyünk-e választani, amikor elmehetünk, feliratkozunk-e a névjegyzékbe, amikor kivívtuk magunknak a jogot, hogy feliratkozzunk." Orbán Viktor a nemzeti tanácsok megválasztásához szükséges választói névjegyzékbe való feliratkozásra buzdította a helyi magyarokat, mondván, hogy minden név egy kapocs az újraegyesítendő nemzeten.
    
Mint mondta: személy szerint ő és az általa vezetett közösség mindig azért harcolt, hogy a határon túli magyarok támogatását sohase kiadásnak, nyűgnek, tehertételnek tekintsék a magyarok, hanem a jövőbe történő beruházásnak. „Minden volt és minden lesz. Volt szétszakított magyar nemzet, és lesz egyesített magyar nemzet.” – hangsúlyozta, hozzátéve: a határokon belül és kívül élő magyarok sorsa közös, vagy együtt emelkednek fel, vagy együtt süllyednek el.
    
Rámutatott, hogy a nemzet egyesítése nemcsak szellemi, hanem gazdasági kérdés is a Kárpát-medencei magyar közösségek számára. „A magyar nemzet összekapcsolt részei olyan tartalékenergiát jelentenek a Kárpát-medencében, amelyet ha mozgósítani vagyunk képesek, akkor nemcsak szabadabban élhetünk, nemcsak urai lehetünk a saját közösségeinknek, hanem boldogulni fogunk a gazdasági életben, több lesz a fizetség, vastagabb lesz a kenyér, jobb iskolába járhatnak a gyerekeink, és könnyebben fogunk élni, mint ahogy éltünk az elmúlt húsz esztendőben”.

 +

A Vajdaságban élő szórvány magyarság buzdítására érkezett Muzslyára Orbán Viktor. A Fidesz elnöke tiszteletét fejezte ki az ott élő magyaroknak, akik „megőrizték az itteni iskolákat, a magyar kollégiumokat, a magyar nyelvet, a magyar gondolkodásmódot, a magyar identitást”.

A Vajdaságba látogatott Orbán Viktor, aki tisztelgő látogatást tett Nagybecskereken Német László megyéspüspöknél. A püspökség épülete előtt Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke, Pásztor Bálint képviselő, frakcióvezető és Tápai János, a nagybecskereki városi tanács kisebbségekkel megbízott tagja fogadta. Német László megyés püspök köszöntötte a vendégeket, majd zárt ajtók mögött megbeszélést folytattak a püspöki hivatal nagytermében.

Orbán Viktor kíséretével ezután –  a késés miatt rövidített program szerint – Muzslyára, az Emmausz fiúkollégiumba látogatott, ahol Kalapis Sztoján atya, a kollégium igazgatója fogadta. Jelen voltak még a nagybecskereki és muzslyai VMSZ-tagok is. Orbán Viktor a kollégiumban nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Elmondta, hogy örömmel jött a szórványba, itt van a legnagyobb szükség arra, hogy a magyarok megmaradjanak magyarnak. „A szórványban szerettem volna elsőként tiszteletemet kifejezni az itteni magyar embereknek és vezetőiknek, hogy az elmúlt évtizedek során megőrizték az itteni iskolákat, a magyar kollégiumokat, a magyar nyelvet, a magyar gondolkodásmódot, a magyar identitást. Közvetlen célja jövetelemnek az volt, hogy buzdítsam az itt élő magyarokat, hogy elmondjam nekik: a szabadság csak annyit ér, amilyen mértékig élünk vele” – mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy először adatott lehetőség a Kárpát-medencében arra, hogy a vajdasági magyarok egy saját névjegyzéket állítsanak össze, „egy saját nemzeti névjegyzéket, amely később mindennek az alapja lesz: az iskolának, a kulturális életnek, talán még a gazdasági életnek is, továbbá az állampolgárságnak, és a Magyarországgal való kapcsolattartásnak is”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!