Komoly aggodalomra ad okot a romániai egyházi ingatlanrendezés

A kormány nevében szolidaritását fejezte ki a fővárosban a romániai, sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében érintettekkel, valamint a református egyházzal Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Mint mondta: nagyon komoly aggodalomra ad okot nemzetközi jogi szempontból is az, ami a romániai egyházi ingatlanrendezés során történik, és baljós előjelnek tekinthető.reményét fejezte ki, hogy a jelenségre a nemzetközi fórumok is felfigyelnek.

A kormányfő-helyettes álláspontja szerint: a történtek teljes bizonytalanságot keltenek, és nyilvánvalóan megfélemlítési szándék is van mögöttük. Hozzátette: alapvető emberi jogok sérülnek nemcsak a magyarság, hanem a vallásszabadság tekintetében is, s erre a nemzetközi fórumoknak is fel kell figyelniük.

Semjén Zsolt reményét fejezte ki, hogy az a politikailag kényes ügy nyugvópontra jut, és azokat, akik törvényesen vesznek részt az ingatlan-visszaszolgáltatásban, nem érheti atrocitás, az egyházak végre visszakaphatják saját jogos tulajdonukat.

Élőlánc kialakítására hívta a felelősen gondolkozó nemzettársait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Sánta Imre úgy vélekedett: ötvenhét napi tüntetés és a szeptember elsején tartott tömegmegmozdulás után sem nyugtathatja meg senki a lelkiismeretét azzal, hogy teljesítette kötelességét. A Székely Mikó Kollégiumot továbbra is védeni kell. "Tekintettel arra, hogy október 5-én Ploiestiben tárgyalják másodfokon a Mikó-ügyet, ismét itt az idő, hogy valamilyen formában kifejezésre juttassuk eltökéltségünket az ősi kollégium védelmében, ezzel is jelzést adva a nagyvilágnak, hogy igazságunkról nem mondunk le" - áll a lelkész felhívásában.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a Buzaui Törvényszék. Megállapította: a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A törvényszék a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három év szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes (76 millió forintos) kár megtérítésére kötelezte.

Az ügyben a ploiestii táblabíróság hoz jogerős ítéletet az október 5-én kezdődő fellebbviteli per végén.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!