Könnyebbé válik az adományok eljuttatása Kárpátaljára

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az ukrán nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón hétfőn, Nyíregyházán bejelentette: könnyebbé és gyorsabbá válik az adományok eljuttatása Kárpátaljára, illetve a Kárpátokon túlra. Azoknak a magyar és ukrán rászoruló családoknak szeretnének segíteni, akiket az ukrán konfliktus közvetlenül érintett.

Az itthon összegyűjtött, nagyobb mennyiségű élelmiszer-, gyógyszer- vagy ruhanemű-szállítmányokat a jövőben egyszerre, konvojban juttatják majd át a határon, így az adományok gyorsabban jutnak el az ottani, az elosztást végző szervezetekhez – közölte Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette: a magyarországi karitatív szervezetek adománygyűjtést indítottak, a szállítmányokat várhatóan a következő hetekben juttatják el Ukrajnába.

Soltész Miklós közlése szerint a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat saját területén gyűjti az adományokat, amelyeket összesítve, egyszerre szállítanak ki a kárpátaljai, illetve a Kárpátokon túl élő családokhoz. Elsősorban élelmiszert, illetve jó állapotban lévő ruhaneműt várnak az adományozóktól.

Az ukrán nemzetiségi vezetők, valamint konzulok közbenjárásával sikerült az ukrán hatóságokkal a segélyszállítmányok gyorsabb célhoz érkezéséről egyeztetni. Ezek az adományok nem fognak állni a határon, hanem egyből eljutnak a kiosztást végző kinti szervezetekhez – mondta az államtitkár.

Vaszil Visivanyuk tiszteletbeli magyar konzul a sajtótájékoztatón elmondta, a rászoruló családok, a konfliktusban megsebesült katonák, illetve családtagjaik újabb segítséget kapnak Magyarországtól arra, hogy kilábaljanak a bajból. A konzul közlése szerint az adományok az Ivano-Frankivszkban létesített nagy elosztó központon, illetve a kijevi koordinációs központon keresztül jutnak el szükséget szenvedőkhöz.

A Magyarországon élő ukránok a saját lehetőségeikhez mérten próbálnak segíteni Ukrajnában élő honfitársaikon, vagy a rehabilitációra oda érkező sebesült katonákon – közölte Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.

Hozzátette, csak Ivano-Frankivszk megyében jelenleg 15 ezer donyecki menekült él, akinek gyakorlatilag semmije sincsen, így nekik bármilyen külső segítség akár életmentő is lehet.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!