A konstantinápolyi pátriárka fogadta Semjén Zsoltot

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest szerdán Isztambulban, hivatalában fogadta I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát a miniszterelnökség. A  találkozó során az egyházfő nagyra értékelte, hogy Magyarország új alkotmánya a keresztény értékek alapvetésén nyugszik. Emellett elégedettségének adott hangot, hogy az öt magyarországi ortodox egyházzal megállapodás született.

A hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó miniszterelnök-helyettes i találkozója azért nagy jelentőségű, mert az ortodox egyházak közösségén belül a konstantinápolyi az első egyház. I. Bartholomaiosz a világ 300 milliós ortodox keresztény közösségének szellemi vezetője – áll a miniszterelnökség közleményében.  

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát I. Dimitriosz pátriárka elhalálozását követően 1991. október 22-én választották ökumenikus pátriárkának, felavatása 1991. november 2-án történt. (Az ortodox egyházak közösségén belül a konstantinápolyi egyház, az ökumenikus patriarchátus az első egyház, ezért a konstantinápolyi érsek, az ökumenikus pátriárka az első a pátriárkák és az érsekek között, ő az egyenlők között az első –  primus inter pares. Ő András apostol 270. utóda és az egész világon élő 300 millió ortodox keresztény szellemi vezetője. Ebből adódóan az össz-ortodoxia területén különleges szolgálati feladatokat kell ellátnia.)

Tevékenysége nem korlátozódik kizárólag egyházi kérdésekre, foglalkozik a jelen nagy problémáinak megoldásával, mint például a békével az egyesült Európában, a rasszizmussal, a nacionalizmussal, a természet rombolásával (a „Zöld pátriárkát” az Ageis Egyetem környezeti szakágának díszdoktorává avatja) és a fokozódó munkanélküliséggel. Igyekszik előmozdítani a hitvallások párbeszédét, nemkülönben a teremtés védelmét.

Trónra lépése óta fáradhatatlanul igyekszik víziójának megvalósítására: Lelki megújulásra, az ortodoxia egységére, a kereszténységen belüli megbékülésre, a különböző hitvallásokkal való toleranciára és együttélésre, a környezetvédelemre és békében, igazságosságban, szolidaritásban és szeretetben egyesült világra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!